Poslanci odsouzeni: Bárta dostal podmínku, Škárka tři roky za podvod

Vít Bárta, foto: ČTK

Šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta dostal osmnáctiměsíční podmíněný trest s třicetiměsíčním odkladem za uplácení, poslanec Jaroslav Škárka 3 roky vězení za podvod. Navíc nesmí vykonávat deset let poslanecký mandát. Oba se na místě odvolali. Takový je výsledek ostře sledovaného procesu.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Vít Bárta měl své kolegy podle soudu uplácet tak, že jim dával bezúročné půjčky. Poslancům nabídl, že jim bude dorovnávat platy poté, co jim mírně klesly. Jeho nabídka byla motivována z podstatné části obavou z negativní mediální odezvy, která by stranu Věci veřejné postihla v případě znovuotevření debaty o výši poslaneckých příjmů, uvedl soudce Jan Šott:

"Obžalovaný v žádném případě neposkytoval přátelské půjčky, ale realizoval, a to nejen v projednávaných dvou případech, svou předchozí nabídku určenou poslancům strany bez ohledu na svůj osobní vztah s nimi."

Kristýna Kočí
Bárta pak podle soudce poskytl koncem března Kočí a Škárkovi bez vyhotovení smlouvy bezúročné půjčky. 500 tisíc a 170 tisíc korun. Pro příjemce to bylo obohacení spočívající v absenci platit úroky. Podle soudce se i poslankyně Kristýna Kočí mohla dopustit podvodu, když přijala půjčku a chtěla ji proti Bártovi použít. Za podvod byl odsouzen i Jaroslav Škárka, přičemž soudce se zcela odklonil od obžaloby, tedy přijetí úplatku. Podle soudce poslanec lhal a manipuloval důkazy. Neuvěřil, že peníze nenahlásil, protože se chystal na služební cestu:

Jaroslav Škárka,  foto: ČTK
"Skutečným úmyslem obžalovaného Jaroslava Škárky od počátku bylo zneužít takto poskytnuté částky k následné diskriminaci doktora Víta Bárty ve veřejném životě."

Oba poslanci se přímo v soudní síni odvolali. Bárta již dříve tvrdil, že šlo jen o půjčky. Cílem bylo ho zdiskreditovat a provést stranický puč. V rámci sledovaného sporu vypovídaly desítky svědků, zaznělo i několik tajně pořízených nahrávek. Politici se shodují, že by Bárta i Škárka měli složit poslanecký mandát a opustit politickou scénu. Bezprostředně po vynesení rozsudku se tak vyjádřil v České televizi šéf poslaců ODS Zbyněk Stanjura.

"Já předpokladám, že dostojí svým slovům a že složí poslanecký mandát a odejde z Poslanecké sněmovny. V tomto případě si dovedu představit další spolupráci trojkoalice. V případě, že by to neudělal, by ta další spolupráce byla velmi problematická, až nemožná."

I pro Zbyňka Stanjuru byl překvapivý rozsudek, že Jaroslav Škárka nesmí deset let vykonávat poslanecký mandát. Zákon totiž v případě odsouzení automatický zánik mandátu nepředpokládá.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Já myslím, že to je otázka pro ústavní právníky. Je to pro mě překvapivá informace. Myslím, že se to stalo vůbec poprvé v novodobých dějinách. Nevím, zda je vůbec taková zkušenost někde v Evropě."

Vít Bárta po vynesení rozsudku novinářům řekl, že pozastaví členství ve straně a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu Věcí veřejných. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by měl někdejší ministr dopravy zcela odejít z politiky, totéž čeká od Škárky. Ten trvá na své nevině, soud podle něj trestá nahlášení úplatku. Stejného názoru je i expremiér Paroubek. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek ironicky poznamenal, že Věci veřejné odsouzením svých politiků obohatily historii parlamentních stran v Evropě.

"Já myslím, že to je na Guinnessovu knihu rekordů, aby v jeden den byli dlouholetý předseda parlamentní strany a předseda poslanecké frakce odsouzeni za podvod a uplácení, to si myslím, že v historii parlamentarismu nemá obdoby. Tím Věci veřejné obohatily historii parlamentních stran."

Mimořádně mediálně sledovaný soudní spor odhalující zákulisí fungování Věcí veřejných zasadil podle politologů další ránu nejmenší vládní straně, jejíž volební preference již klesly pod dvě procenta.

"Něco takového česká politika ještě nezažila, aby dva poslanci byli odsouzeni, jeden dokonce dostal trest nepodmíněný. Ano, v minulosti byl odsouzen už jeden ministr, ale v té době už nebyl ve funkci, nebyl ani v Poslanecké sněmovně, pan Svoboda ze sociální demokracie, který tehdy dostal pět let. Toto je naprosto výjimečný případ. Navzdory tomu, že ten rozsudek není pravomocný, že určitě dojde k odvolání, tak to samo rozhodnutí myslím je opravdu něco, co česká scéna nezažila a o čem se bude ještě dlouho diskutovat,"

uvedl těsně po vynesení rozsudku analytik České televize Petr Fischer.