Vít Bárta stojí před soudem kvůli údajnému uplácení

Vít Bárta, foto: ČTK

V pondělí začal před Obvodním soudem pro Prahu 5 ostře sledovaný proces s předsedou poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vítem Bártou a jejich bývalým místopředsedou a dnes už nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou. Jsou obviněni z korupce a z braní úplatků. V případě Víta Bárty jde o soud s dosud nejvyšším politickým činitelem, který, ať už dopadne jakkoliv, může mít velký vliv na další fungování vládní koalice.

Vít Bárta,  foto: ČTK
"Obviněný doktor Vít Bárta poskytl úplatek, obviněný magistr Jaroslav Škárka pro sebe přijal úplatek,"

shrnula na začátku soudního jednání podstatu obžaloby státní zástupkyně Hana Vrbová. Podle ní měl Vít Bárta dát v r. 2011 poslankyni své strany Kristýně Kočí v obálce úplatek ve výši půl milionu korun, aby si tak zajistil její loajalitu a podporu poslaneckého klubu Věcí veřejných, kterému tehdy Kočí předsedala. Kočí obálku okamžitě předala do úschovy k advokátovi a případ zveřejnila. Jaroslav Škárka měl od Bárty dostat v obálce 170 tisíc korun, na rozdíl od Kočí si ale peníze několik dnů ponechal a částečně je utratil. Několikrát také změnil svou výpověď. Proto je obžalován z braní úplatku. Oba obžalovaní vinu od počátku popírají:

"Mým trumfem je to, že jsem nevinen,"

řekl ještě před zahájením soudu Vít Bárta. Tvrdí, že šlo jen o bezúročné půjčky, které měly poslancům nahradit výpadek jejich příjmů. V soudní síni pak v celkem tříhodinové výpovědi prohlašoval, že kauza vznikla proto, aby došlo k destabilizaci Věcí veřejných i celé vlády.

Jaroslav Škárka,  foto: ČTK
"Pan Škárka lže, že nevěděl o tom, že si jde pro peníze. Pan Škárka lže, když hovoří o jakémsi koncepčním dokumentu nebo kodexu, na základě kterého mělo docházet k tunelování státních zakázek."

Média již dříve upozornila na to, že Vít Bárta měl zřejmě od samého začátku svého působení ve Věcech veřejných v úmyslu využívat tuto stranu k tomu, aby se jeho tehdejší firma, bezpečnostní agentura ABL, dostala k penězům z veřejných tendrů. Na tyto praktiky pak ve své výpovědi upozornil i Jaroslav Škárka. Vypovídal i o údajných vazbách na kontroverzní podnikatele Tomáše Hrdličku a Romana Janouška, kteří prý straně v minulosti půjčili asi 200 milionů korun s tím, že se jim to ve státních zakázkách dvojnásobně vrátí.

"Zpočátku tato strana fungovala relativně standardně, bez nějakých problémů. Vykazovala všechny rysy demokratické strany. Toto se změnilo v r. 2009, kdy finančně do této strany vstoupil nejen pan Bárta, ale i další podnikatelé z Prahy. A to pan Tomáš Hrdlička a pan Roman Janoušek."

Vít Bárta s manželkou  (vlevo) a Jaroslav Škárka,  foto: ČTK
To jak Vít Bárta, tak oba podnikatelé kategoricky odmítají. Škárka ale před soudem řekl, že úplatky byly po Bártově příchodu do strany běžnou praxí.

"Byl jsem u jednání, kde pan Bárta sliboval panu Johnovi, že bude dostávat sto padesát tisíc měsíčně, když se stane tváří Věcí veřejných. Předpokládám, že to přijal, když se stal jejich tváří. Ale já už jsem nebyl u té realizace, protože financování měl na starosti Radim Vysloužil."

Škárka popsal i Bártovy metody, jak se ho snažil přimět k tomu, aby uklidnil situaci v plzeňské organizaci Věcí veřejných

"Pustil (v koupelně) vodu z kohoutku a snažil se mne nátlakem přesvědčit, abych realizoval jeho záměr."

V úterý vypovídala Kristýna Kočí, která jako první na uplácení upozornila. Potvrdila své předchozí výpovědi:

"Dal mi jednu obálku a tu mi vsunul do desek s tím, že už musíme jít. A řekl něco ve stylu, že je potřeba, abych zase začala být loajální, dělat svou práci, stmelovat klub a hlavně nevystupovat proti němu."

Kristýna Kočí,  foto: ČTK
Ke svědectví byla předvolána i místopředsedkyně Věcí veřejných a manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová, odmítla ale vypovídat. Soud vyslechne ještě další členy vedení strany včetně jejího předsedy Radka Johna. Slyšení jsou plánována až do tohoto pátku, rozsudek tedy zřejmě padne až po neděli. Bártovi v případě odsouzení hrozí až šestileté vězení, Škárkovi pak poloviční trest.

Proces, který přímo v soudní síni sledují desítky novinářů a televizní kamery, vyvolává napětí na politické scéně. Opozice kvůli němu kritizuje i premiéra. V České televizi to potvrdil například šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc:

"Ani toto nestačí panu premiéru Nečasovi a ostatním koaličním stranám k tomu, aby se konečně rozhodli, že nebudou poslouchat Víta Bártu jako faktického předsedu strany, ale také předsedu klubu, na jednáních K9. A že nebude osud v rukou lidí, kteří se obviňují z braní úplatků."