Soud Babiše i Nagyovou zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Dotační podvod se podle soudu neprokázal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Podle obžaloby Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce Jaroslava Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Šaroch navrhoval pro Babiše i Nagyovou tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Chtěl pro ně také peněžité tresty. Babiš i Nagyová rozhodnutí soudu přivítali. Kandidát na prezidenta a bývalý premiér uvedl, že je rád, že justice je nezávislá. Soud podle něj potvrdil, co od začátku tvrdil, tedy že je nevinný a nic nezákonného neudělal, řekl ČTK. "Nevinen! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal," uvedl Babiš.

Premiér Petr Fiala z ODS bude respektovat nepravomocné osvobození šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v případu udělení dotace pro farmu Čapí hnízdo. Řekl to po dnešním verdiktu Městského soudu v Praze. Podobně se už vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN.