Soud Babiše i Nagyovou zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Nagyová čelí obžalobě z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Vyhlášení rozsudku si dnes nevyslechli, oba se z jednání omluvili. Obžalobu od počátku odmítají.

Soudce Jan Šott | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Podle soudce Jana Šotta se v kauze Čapí hnízdo neprokázalo, že by skutek popsaný v obžalobě byl trestným činem. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

Babiš po zproštění obžaloby: Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici

Bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) po dnešním rozhodnutí soudu v kauze Čapí hnízdo uvedl, že je rád, že justice je nezávislá. Soud podle něj potvrdil, co od začátku tvrdil, tedy že je nevinný a nic nezákonného neudělal, sdělil ČTK.

Andrej Babiš u soudu | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Podle Babiše, kterého v tomto týdnu čeká první kolo prezidentské volby, je kauza vykonstruovaná, označuje ji za politický proces.

Ve své závěrečné řeči se věnoval zejména tomu, jak podle něj různí lidé v případu zneužili jeho syna z prvního manželství Andreje Babiše mladšího, který trpí schizofrenií. Ten tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Babiš, Nagyová i jejich obhájci u soudu také minulý týden řekli, že nebyl předložen žádný důkaz, že obžalovaní udělali něco protizákonného.

Šaroch navrhoval pro Babiše i Nagyovou tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Chtěl pro ně také peněžité tresty, u Babiše deset milionů korun, u Nagyové půl milionu korun. Žalobce ve svém závěrečném návrhu uvedl, že jsou splněny všechny podmínky pro uložení trestu pod zákonnou sazbou, která činí pět až deset let vězení.

Vyhlášení rozsudku narušil muž z řad veřejnosti

Vyhlášení rozsudku v kauze Čapí hnízdo se pokusil zmařit muž z řad veřejnosti, který vykřikoval, že má námitku.Vynesení verdiktu nad prezidentským kandidátem Andrejem Babišem sledovala zcela zaplněná jednací síň pražského městského soudu.

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Někteří z diváků si nesouhlasně šeptali poté, co předseda senátu Jan Šott řekl, že expremiéra Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (oba ANO) zprostil viny.

Muž, který seděl na jednom z padesátky míst vyhrazených pro neakreditovanou veřejnost, neuposlechl opakované výzvy justiční stráže, aby se uklidnil. Proto ho stráž na základě žádosti soudce vyvedla.

Kauza Čapí hnízdo se vyšetřuje od roku 2015

Kauza Čapí hnízdo se vyšetřuje už od roku 2015. Původně policisté obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání bylo postupně zastaveno. V případu Babiše a jeho exporadkyně Nagyové ale zasáhl bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Okolnostmi poskytnutí dotace se zabýval také Evropský úřad proti podvodům (OLAF), který své šetření uzavřel v prosinci 2017. Podle později zveřejněné zprávy byly podány při žádosti o dotaci nepravdivé informace.

Babiš následně řekl, že vyšetřování evropského úřadu kolem Čapího hnízda je podle něj zpolitizované jak v ČR, tak v Bruselu. Tehdejší úřadující šéf OLAF Nicholas Ilett se proti tomu důrazně ohradil. OLAF také vyzval k vynětí farmy z projektů dotovaných Evropskou unií.

Verdiktu soudu si všímají všechny velké světové agentury

Verdiktu soudu, jenž zprostil obžaloby Andreje Babiše, si všímají všechny velké světové agentury. Pro Babiše je to podle nich povzbuzení před volbami.

Saský deník Sächsische Zeitung označil osvobozující verdikt za senzaci. Německá agentura DPA nebo vídeňský deník Der Standard připomínají, že Babiš považoval proces od počátku za vykonstruovaný. "Zprošťující rozsudek během finále volební kampaně je rozhodně vodou na jeho mlýn," uvedl Der Standard.

Zproštění obžaloby může podle politologů pomoci bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) zejména v druhém kole prezidentské volby, sdělili ČTK. Podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu může rozhodnutím soudu u voličů padnout psychologická a morální bariéra.

Premiér Petr Fiala (ODS) i další vládní politici uvedli, že rozsudek nezávislého soudu je třeba respektovat.

Babišův holding Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájemně nekonkurovaly

Babiš nebyl stíhán pro jednání související s jeho politickou aktivitou, ale pro závažné podezření z ekonomické trestné činnosti, zdůraznil soudce Jan Šott.

Z výpovědi svědka vyplynulo, že společnost Farma Čapí hnízdo nebyla z Agrofertu vyčleněna za účelem získání dotace, o tom, že podnik zažádá o dotaci pro malé a střední podniky, se rozhodlo až později.

"Pokud byl přístup pana Babiše takový, že to bude dělat rodina a já je podpořím, ať získají dotaci nebo ne, tak nelze jednání charakterizovat jako účelové," řekl Šott. Obhájci svědka v minulosti prohlásili za nedůvěryhodného, Šott dnes naopak jeho výpověď označil za zcela věrohodnou. "Řadu informací měl z první ruky," podotkl.