Soud nepřeruší stíhání katarského prince, podklady jsou vadné

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat. Podle soudu totiž rozhodnutí katarských orgánů, že převezmou jeho stíhání, obsahuje zásadní vady. "Za této situace nemohu rozhodnout o přerušení řízení," řekla v pátek ČTK soudkyně Monika Křikavová. Proto bude v případu zatím pokračovat tak, jako by ministr spravedlnosti o předání do Kataru nerozhodl. Hlavní líčení naplánovala na dva dny - 25. dubna a 5. května. Ministrovi zároveň odešle dopis, v němž ho na nedostatky podkladů upozorní. "Nezpochybňuji právo ministra rozhodnout, měl to (správnost) ale garantovat jeho odborný aparát," uvedla Křikavová.

Soudkyni zejména vadí, že v katarském verdiktu, který jí ve čtvrtek doručil ministerský úředník, nejsou popsány skutky a právní kvalifikace neodpovídá obžalobě. Nedá se proto podle ní zkontrolovat, co vlastně Katar přebírá. "Nebude třeba nové rozhodnutí ministra, ale bude potřeba nové a správné rozhodnutí katarské strany, které bude ověřeno," uvedla Křikavová. Mluvčí ministra spravedlnosti Petr Dimun již dříve uvedl, že Sánímu hrozí v Kataru až doživotní vězení. V Česku maximálně osmiletý trest.

Sání byl zatčen loni v září, od té doby je ve vazbě. Křikavová je připravena o jeho dalším setrvání v cele rozhodovat první den líčení, tedy 25. dubna. Dřív by se vazbou zabývala jen v případě, že do té doby přijde návrh obhájce na Sáního propuštění či se jí z městského soudu vrátí k rozhodnutí navržená dvacetimilionová kauce.