Exposlanec Feri má jít za znásilnění na tři roky do vězení. Proti rozhodnutí se na místě odvolal

Dominik Feri u Obvodního soudu pro Prahu 3

Za dvě znásilnění a pokus o znásilnění má jít exposlanec Dominik Feri na tři roky do vězení. Soud ho uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Feri se proti němu ihned odvolal. Bývalý politik svou vinu opakovaně odmítl.

Politická hvězda Dominika Feriho stoupala. Patřil k nejviditelnějším českým politikům na sociálních sítích. Poslancem byl zvolen v roce 2017 a ve svých 21 letech byl nejmladším členem Poslanecké sněmovny.

Dominik Feri | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

Jeho kauza začala v květnu 2021, kdy Deník N a web Alarm zveřejnili svědectví o nevhodném chování od řady žen. Některé tvrdily, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval. Politik odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za "nevhodné" či "nepatřičné" chování v některých situacích.

Feri si za své chování vysloužil veřejnou kritiku, od některých vysoce postavených politiků ale zazněla i slova podpory. Na začátku července 2021 se Feriho zastal tehdejší prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes s tím, že má na kauzu podobný názor jako jeho někdejší prezidentský protikandidát a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten předtím v rozhovoru pro server iDNES.cz řekl, že o Feriho údajně nevhodném chování neslyšel. "Že se pětadvacetiletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci," uvedl tehdy.

Po vypuknutí aféry Feri rezignoval na poslanecký mandát. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Státní zástupkyně žádala tříletí vězení, Feri tvrdí, že je nevinný

Státní zástupkyně Petra Gřivnová pro Feriho navrhovala zhruba tříleté vězení, všechny tři skutky se podle ní obžalovanému podařilo prokázat.

"Obžalovaný se nedoznal, neomluvil se, žádnou sebereflexi v průběhu trestního řízení neprojevoval."

Dominik Feri naopak tvrdí, že je nevinný, a tím pádem se nemá za co omlouvat.

"Má nevina je jasná. Nemůžu se zkrátka přiznat k něčemu, co se nikdy neodehrálo."

V závěrečné řeči Feri mimo jiné řekl, že stíhání pro něj znamenalo destrukci pracovního, ale i osobního života. Během soudního přelíčení Feri také uvedl, že se nadále léčí na psychiatrii poté, co se v květnu 2022 jaře pokusil spáchat sebevraždu.

Advokátka: Případ mu zničil život, politickou kariéru i dobré jméno

Feriho advokátka Zuzana Smítková ve své závěrečné řeči uvedla, že mu případ zničil život, politickou kariéru i dobré jméno.

Dominik Feri,  za ním jeho obhájkyně Zuzana Smítková | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

"Toto řízení se nesmí stát nebezpečným precedentem, který dá jiným návod, jak jednoduše někoho zničit tím, že jej křivě obviní ze znásilnění."

Smítková chtěla, aby soud zprostil Feriho obžaloby. Doplnila, že ženy mohlo k obvinění Feriho vést více důvodů. Zmínila snahu se zviditelnit, získat pozornost blízkých, ale i zištnost - poškozené po Ferim žádají odškodné. Podle advokátky mohly být ženy také frustrované kvůli tomu, že nakonec dal přednost jiné dívce.

To, že by měly poškozené ženy jakýkoli motiv Feriho křivě obvinit, odmítla v závěrečné řeči státní zástupkyně Petra Gřivnová. Dívky jsou podle ní věrohodné.

Soudkyně Lenka Hájková uvedla, že Feriho podle ní usvědčují především výpovědi dívek, které korespondují s dalšími důkazy. Věrohodnost žen potvrdily také znalecké posudky. Dívkám musí Feri podle nepravomocného verdiktu nahradit dohromady více než půl milionu korun. Z většiny jednání byla kvůli ochraně citlivých údajů dívek vyloučena veřejnost.