Soud osvobodil bývalého pražského primátora Svobodu v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.

V případu čelilo několik bývalých představitelů hlavního města - včetně dalšího někdejšího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) - stíhání pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Podle tvrzení obžaloby v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili tehdejšího vlastníka práv k opencard - firmu Haguess, když ji magistrát oslovil jako jedinou v jednacím řízení bez uveřejnění.

Pražský vrchní soud nyní dospěl k závěru, že Svobodův skutek nebyl trestným činem. "Nelze v žádném případě dovodit, že by obžalovaní mohli vědět, že by došlo k pochybení. Měli k dispozici několikeré právní posouzení té věci," zdůraznil soudce Radek Hartman.