Soud propustil sbormistra Kulínského po 219 dnech z vazby

Sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský stíhaný za sexuální zneužívání nezletilých sboristek je volný. Městský soud v Praze ho v pátek propustil z vazby, řekl ČTK jeho obhájce Tomáš Sokol. Kulínský byl ve vazbě od 25. listopadu, tedy 219 dní.

Ústavní soud nedávno vyhověl Kulínského stížnosti na vazbu - nelíbilo se mu, že obvodní soud Kulínskému v únoru vazbu prodloužil, aniž ho vyslechl. Kulínského manželka Linda Vágnerová již dříve naznačila, že by chtěla, aby byl její muž za měsíce vazby odškodněn. "Poradíme se o tom s klientem," řekl jeden z Kulínského obhájců Václav Chum. Stížnost na květnové prodloužení vazby doprovázela petice umělců za propuštění Kulínského na svobodu, kterou podepsali například skladatel Ondřej Soukup, zpěvačka Marta Kubišová, bývalý ředitel Národního divadla Jiří Srstka či dirigent Jiří Bělohlávek. Soudy však k peticím přihlížet nemohou, z hlediska trestního práva je totiž nezákonná.

Policie sbormistra postupně obvinila ze zneužívání celkem 49 dnes již bývalých členek sboru. Trestná činnost Kulínského spadá podle policie do let 1984 až 2004. Kulínský podle obvinění dívky například osahával v sauně, nejméně ve dvou případech měl údajně s nezletilými pohlavní styk. Devadesát procent případů se prý stalo na zájezdech po republice a v zahraničí.