Soutěž o biopotravinu roku vyhrála Biofarma Sasov s vepřovým masem Bio Přeštík
Soutěž o biopotravinu roku letos vyhrálo vepřové maso Bio Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov. Jihlavská farma skončila na prvním místě i loni, a to se svou bioslaninou z přeštického prasete. Černostrakaté přeštické prase je v současnosti ohroženo vyhynutím a plemeno je zařazené v genové rezervě. Porota vybrala vítěze ze 140 biopotravin, v loňském roce jich bylo přihlášených 118. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci dnes v Praze spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) předali ceny vítězům.
Potraviny v biokvalitě pochází z ekologického zemědělství, které hospodaří mimo jiné bez použití průmyslově vyráběných hnojiv nebo pesticidů. Česko podle Výborného patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. "Od roku 2017 se trh s biopotravinami téměř zdvojnásobil. Aktuálně se pohybujeme na zhruba 11 miliardách korun obratu na trhu s biopotravinami," uvedl ministr.
Koncem loňského roku působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin, podíl obhospodařované ekologické půdy dosahoval 16,8 procenta.