Soutěž o nejlepší bramborový salát vyhráli učitelé z Děčína
Čtvrtý ročník mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu ovládl tým učitelů z děčínské střední školy řemesel a služeb. V konkurenci dalších 16 týmů oslovil jejich salát porotu především některými netradičními ingrediencemi. ČTK to řekl organizátor Zdeněk Novák. Vítězové do své pochoutky kromě obvyklých přísad přidali také třeba fazolové lusky, jablka nebo worcesterovou omáčku. "Celý salát byl poté ještě dozdoben restovanou slaninou v čokoládě," podotkl Zdeněk Novák. Nebylo to poprvé, co se na mistrovství objevily v salátech netradiční suroviny. Už loni některé týmy přidávaly do salátů olivy, ředkvičky nebo parmazán. Celému klání přihlíželo v Mratíně několik stovek diváků. "Akce se stává stále populárnější. Loni soutěžilo 15 týmů, letos o dva více. Navíc se nám zdá, že roste i kvalita výsledných produktů, porota to má každým rokem složitější," řekl Zdeněk Novák. Hodnotí se přitom nejenom chuť, ale i vizuální dojem. Soutěž, která byla původně zamýšlená jako recese, se podle pořadatelů ujala díky velké oblibě bramborového salátu v Česku.