Sparťané mají před derby motivaci, jako by se hrálo o titul

Spartu a Slavii dělí v prvoligové tabulce jednadvacetibodový rozdíl, ale letenští fotbalisté mají před sobotním 261. derby dostatek motivace. V odhadech jsou tradičně optimističtí, na Strahov prý jedou pro výhru. Není to ale proto, že by soupeře podceňovali; derby bude i podle nich zápasem dvou vyrovnaných soupeřů.

Sparťané tuší, že současný bodový rozdíl není reálným odrazem výkonnosti obou týmů. Na jaře se sice na Letné radovali z více výher, ale vypjatý zápas pokaždé přinese zcela jinou podívanou. V zádech mají skvělou bilanci posledních let: z gólu ve sparťanské síti se slávisté radovali naposledy v dubnu 2002, přepočteno na hrací čas před sedmi a půl hodinami. V tomto století Slavia ještě ligové derby nevyhrála, naposledy se jí to podařilo v roce 1999.

O zvláštní atmosféře derby mluví všichni aktéři. "Pokaždé to je svátek, mimořádná událost," říká trenér Jaroslav Hřebík, který slavný zápas prožil na obou stranách bariéry. Může se pochlubit tím, že nebyl nikdy poražen. Přesto nervozitu nezapře. Možná tuší, že výhra mu může vylepšit pozici u dosud velmi kritických fanoušků. Stále platí nepsané pravidlo, že vítěz derby je králem Prahy a fandům na obou stranách na tom zvlášť záleží.

Jednu obavu ale přece jen sebevědomí sparťané přiznávají. Výměna trenéra většinou přináší v nejbližších zápasech úspěchy a příchod trenéra Karla Jarolíma může podle nich uvadající slávisty pozvednout. "Takové výměny bývají většinou úspěšné. On přinese nové myšlenky - Slovácko hrálo za jeho trénování kvalitní fotbal," uznal Hřebík kvality svého kolegy.