SPD chce nadále blokovat uzákonění korespondenční volby pro Čechy v zahraničí

Poslanecký klub hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) udělá maximum pro to, aby nebyla uzákoněna korespondenční volba pro Čechy v zahraničí. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl předseda klubu Radim Fiala. Hnutí projednání návrhu blokovalo i dříve.

Poslanci by dnes po odkladu mohli začít diskusi o zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy v zahraničí. Zavedení volby ze zahraničí patří k cílům vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN), naráží ale na odpor právě zejména SPD. "Jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování je útokem na demokracii a zároveň jsou to otevřené dveře k případným manipulacím s volebními lístky a k podvodům při jejich sčítání," řekl Fiala.

Korespondenční volbu pro Čechy v cizině navrhl loni Senát na základě požadavku krajanských sdružení a s podporou ministerstva zahraničí. Argumentoval také tím, že Česko je jednou z posledních pěti zemí Evropské unie, které zatím hlasování poštou uzákoněno nemají. Korespondenční volbu by mohlo využít až 600.000 Čechů žijících v cizině, pro které je časově i finančně náročné dostavit se na hlasování na některou ze 111 českých ambasád.