Spor mezi Paroubkem a Klausem chce ODS řešit na půdě sněmovny

Občanští demokraté požádají premiéra Jiřího Paroubka, aby ve sněmovně vysvětlil své výroky na adresu prezidenta Václava Klause. Zároveň jeho výroky přirovnali k praktikám minulého režimu. Paroubek ve čtvrtek zakladateli a čestnému předsedovi ODS pohrozil omezením zahraničních cest, nebude-li vystupovat v souladu se zahraniční politikou vlády. Učinil tak v souvislosti s Klausovou kritikou euroústavy. Podle prohlášení nejsilnější opoziční strany, které obdržela ČTK, Paroubkův výrok připomíná praktiky minulého režimu. Premiérovo chování označila ODS "za snahu umlčet svobodnou diskusi o závažných tématech, které se dotýkají každého občana ČR". Prezident podle ústavy zastupuje stát navenek a je spolutvůrcem zahraniční politiky, tvrdí občanští demokraté.

Podle Paroubka je ale prezident stejným služebníkem státu jako kdokoli jiný z vládních úředníků. V zahraničí proto musí vystupovat v souladu s postojem kabinetu. "Je legitimním právem občana Klause vyjadřovat své názory. Jako prezident a součást výkonné moci státu by však měl zmírnit své postoje. Zejména v zahraničí, kde není vnímán jako občan Klaus, ale jako prezident republiky," uvedl Paroubek ve Žďáru nad Sázavou, kde se zúčastnil sněmu Svazu měst a obcí.

Prezident vzápětí zásadně odmítl Paroubkovu interpretaci, že za zahraniční politiku státu zodpovídá výhradě vláda a prezident se musí řídit jejími pokyny. Klaus se chce příští týden s Paroubkem sejít a spor vyjasnit.