Sport

Liberec proti Borussii Dortmund, foto:ČTK

Liberec nebo Sparta? tak zněla v minulém týdnu otázka, která se týkala především účinkování zmíněných fotbalových klubů v evropských pohárech. Spolu s Viktorií Žižkov jsou obě mužstva horkými kandidáty na mistrovský titul. Jak si vedla Sparta proti Realu Madrid a Liberec proti Borussii Dortmund přiblíží v dnešní sportovní rubrice Herbert Brynda, který nezapomene ani na výsledkový servis z domácích nejvyšších soutěží v kopané a hokeji, a na účinkování českých paralympioniků v Salt Lake City.

Liberec proti Borussii Dortmund,  foto:ČTK
Podzimní vítězné tažení Sparty Ligou mistrů je na jaře zapomenuto. Navíc se český mistr trápí i v lize. Prodej defenzivního záložníka Martina Haška do Austrie Vídeň a obránce Vladimíra Labanta do West Hamu United, ale i četná zranění hráčů základního kádru, letenský tým paralyzoval. Zejména Haškovu ztrátu se nepodařilo efektivně nahradit. Trenér Hřebík otevřeně a poněkud emotivně přiznává:

"Když jeden hráč vypadne, tak je problém, když dva, tak je průser."

Sparta má plnou marodku a v optimální formě nehraje řada hráčů, mezi jinými záložník Rastislav Michalík a Jiří Jarošík. Na podzim výborný Jarošík nepřijal roli opticky méně viditelného štítového záložníka a kromě toho:

"Jirka Jarošík je v současné době z formy. Na to má každý právo. My bychom potřebovali, aby taky nehrál. No, ale zase potřebujeme standardní situace, třeba. I když to Jirkovi Jarošíkovi tolik nejde, tak vlastně má přednost, aby hrál. Kdyby podával takové výkony na podzim, tak by se asi nedostal do základní sestavy."

Proti "béčku" Realu, které ovšem v podobné sestavě porazilo například FC Porto, nastoupila v úterý na stadionu San Bernabeu Sparta v nejsilnější možné sestavě s taktikou zónového bránění v pružném bloku. O Haškovu roli se uprostřed zálohy dělil mladý Klein s kamerunským rekonvalescentem Abandou. Do poloviny zápasu Sparta ani jednou nevystřelila na branku a první gólovou šanci si vypracovala až na počátku druhého poločasu: kapitán Novotný minul a následoval úder Realu, jenž během jedenácti minut nastřílel brankáři Čechovi tři góly. Matný výkon Sparty korunoval definitivní konec postupových šancí v Lize mistrů. Po návratu do Prahy trenér Sparty porovnal herní kvality českých a španělských hráčů a k nadcházejícímu zápasu s Portem, které je rozlučkou s Ligou mistrů, poznamenal:

"Já se přiznám, já se bál ostudy na Realu Madrid. Hráči Realu Madrid jsou strašně rychlí, dynamičtí, jsou skvělí technici, řeší všechno v pohybu. Každý hráč Realu Madrid, co se týče individuálních schopností a dovedností, naše hráče předčí. Zápas s Portem bude těžký. Portu v podstatě stále ještě půjde o postup. Jak to vezmu já? Já to vezmu tak, že budu chtít, abychom maximálně uspěli."

Na jaře neporažený Liberec čekala ve čtvrtfinále poháru UEFA Borussia Dortmund s českými reprezentanty Kollerem a Rosickým, ale i Brazilci Ewerthonem a Amorosem. Samotnému zápasu předcházela podobná "bitva o terén" jako střetnutí s Lyonem. Nizozemský delegát evropské fotbalové asociace shledal trávník libereckého stadionu U Nisy nezpůsobilým a Slovan se již téměř tradičně stěhoval zpod Ještědu na Letenskou pláň. Funkcionáři i hráči momentálně 3. mužstva nejvyšší soutěže s přeložením otevřeně nesouhlasili a považovali je za výraz neschopnosti a nečinnosti diplomacie českého fotbalového svazu. Ale co naplat. Liberec dokázal na Letné na podzim porazit domácí Spartu i Olympique Lyon, a to dokonce 4:1, a příznivců v modrobílých klubových barvách mohlo přijít do ochozů letenského stadionu dvakrát tolik. Jediným - v podstatě technickým - problémem tak bylo vypravit dostatečný počet autobusů. Vcelku poklidnou předzápasovou atmosféru dramatizovala jen situace kolem televizního přenosu. Na podzim české televizní stanice ignorovaly ve vzácné shodě údajně výborné zápasy Liberce ve Španělsku, na jaře pak lyonský zápas s Olympiquem, a ještě ve středu se zdálo, že tomu bude podobně i s prvním čtvrtfinálovým střetnutím. Zápas Liberec Dortmund je sice zajímavý, zato však cenově nedostupný a lidé by si neměli myslet, že ČT odvysílá vše, co si divák přeje, vzkázal šéfredaktor veřejnoprávního sportu přes média. Nakonec ale mohl jeho nadřízený, generální ředitel, ještě téhož dne sportovním fanouškům oznámit, že přenos bude, prý za méně než 4 miliony korun. Ovšem za cenu bezprecedentně blikajícího loga jedné sázkové kanceláře v dolním pravém rohu obrazovky. Oboustranně výborný zápas skončil bezbrankovou remízou. Zápas hodnotí liberecký trenér Ladislav Škorpil:

"Co se týče kvality hry, tak jsme se nepochybně podíleli na úrovni zápasu. Na to, že utkání skončilo 0:0, nepostrádalo na dynamičnosti před brankami. Co nás zaskočilo, tak, že nás zradila koncovka. Výsledek 0:0 je do odvety hratelný. JKe to zatím poločas, který z hlediska matematiky dává naději , že příkladně při remize 1:1 bychom mohli postoupit. Můžeme se těšit na to, že dokážeme naplnit i Vestfálský stadion."

A jak viděl střetnutí jeden z českých krajánků v dresu Borussie, v zápase poněkud nevýrazný Tomáš Rosický, který na Spartě nastoupil poprvé v jiném než rudém nebo českém reprezentačním dresu? Jak ho přijali diváci?:

"My jsme na 0:0 nehráli, chtěli jsme dát gól. Ale proti Liberci se velice těžce hraje. Pro Liberec to byla super kulisa, ale poprvé mi na domácím stadionu nadávali."


V zápasech play off hokejové extraligy vede na utkání Slavia nad Pardubicemi 3:1, Sparta nad Třincem 3:2, Znojmo nad Zlínem rovněž 3:2 a série Vítkovic s Plzní je zatím vyrovnaná 2:2.


Čeští handicapovaní sportovci získali na paralympiádě v Salt Lake City pět medailí, přičemž lyžařka Kateřina Teplá vybojovala dvě zlaté a jednu stříbrnou, a česká výprava se tak stala celkově čtrnáctou nejúspěšnější.