Sport

Garri Kasparov (vpravo) a Anatolij Karpov na slavnostním zahájení turnaje, foto:čtk

V dnešní sportovní rubrice se s Herbertem Bryndou vydáme za dvěma sporty, které se na pomyslné přímce nacházejí daleko od sebe a rozhodně je nelze označit za příbuzné. Řeč je a bude o ragby a o šachách. V české ragbyové lize totiž začaly boje v play off a do Prahy zavítala světová šachistická elita, aby zde v několikadenním turnaji změřila přesnost svých střelců, vytrvalost jezdců a nedobytnost věží.

Garri Kasparov  (vpravo) a Anatolij Karpov na slavnostním zahájení turnaje,  foto:čtk
Malebný vltavský ostrov Žofín, který znají především milovníci společenského dění - a snad nejvíce tance - ožil koncem minulého týdne sportem. V sobotu tady byl slavnostně zahájen špičkově obsazený šachový turnaj a v neděli začaly první partie. Turnaje se účastní nejlepší hráči světa. Za všechny jmenujme Garriho Kasparova, muže číslo 1. světového žebříčku, jeho krajana Vladimira Kramnika, Inda Viswanathana Ananda, Brity Michaela Adamse a Nigela Shorta, Nizozemce Jana Timmana či Rusa s německým pasem Artura Jussupowa. Na turnaji si zahraje také bývalá světová jednička a stále jeden z nejlepších na světě: Anatolij Karpov. Na jeho souboje z 80. let, které sváděl s tehdy mladičkým Kasparovem, vzpomíná šachová veřejnost dodnes. Patnáctého hráče světa jsme se zeptali, co si o pražském turnaji myslí:

"Je to velká šachová událost. Jsem rád, že se Praha znovu stává jednou ze světových šachových metropolí. A to je dnes skutečně vidět, sjela se sem kompletní šachová elita. Turnaj probíhá podle nového systému, uvidíme, jestli se osvědčí nebo neosvědčí. V každém případě je dobře, že se turnaj koná a že se všichni nejlepší šachisté světa setkali v jednom městě. "

Českou republiku na turnaji hájí také dva Češi: naturalizovaný Armén Sergej Movsesjan a Zbyněk Hráček. Od posledně jmenovaného velmistra jsme chtěli vědět, co od turnaje série World Chess Trophy očekává:

"Od toho turnaje si slibuji to, že si zahraji s velice silnými hráči. Minimálně v prvním kole ně čeká Vladimir Kramnik, který je momentálně druhý hráč světového žebříčku a který jako jediný dokázal porazit v zápase současného nejlepšího hráče světa Garriho Kasparova. Takže už první partie, první kolo pro mě bude náročná. "

Český šachista je ze dvaatřiceti účastníků na předposledním místě, co se týče bodového hodnocení k dubnu letošního roku. Strach sice necítí, ale jistý respekt - zejména ke Kasparovovi - je znát:

"Musím se přiznat, že zrovna Garri Kasparov byl určitě hráč, který ovlivnil šachy v posledních deseti patnácti letech. Myslím, že ovlivnil spoustu šachistů a dalo by se říci: ne že by byl mým vzorem, ale rozhodně mi jeho hra nebo styl imponuje a je velice zajímavá nejen pro laiky nebo pro šachisty slabší výkonnosti, ale i pro ty nejlepší. Garri Kasparov je právě takovým typem hráče, který mi imponuje."

Žofínského turnaje se účastní jediná žena: Maďarka Judit Polgárová, v aktuálním žebříčku sedmnáctá. V šachistické elitě se pohybuje již několik let a jako jediná žena na této úrovni běžně poráží nejlepší muže. Zbyňka Hráčka jsme se zeptali, jak se mu s ženami a konkrétně třeba s Polgárovou - hraje:

"To je zrovna otázka pro mě, protože já s ženami moc dobře nehraji. Osobně nevím, v čem to vězí. Pravdou je, že s ženami mám špatné skóre a konkrétně s Juditou Polgárovou. Hrál jsem i s jejími dvěma sestrami a většina partií pro mě nedopadla příznivě. Takže spíše je to nějaká psychologická bariéra. "


V Praze také o víkendu začaly prvními zápasy boje v play off ligy ragby. Na strahovském hřišti přivítala v pražském derby domácí Tatra Smíchov - po základní části druhá - Spartu, která obsadila třetí místo. Druhé semifinále play off se hrálo také v hlavním městě: na domácí hřiště Pragy, vítěze základní části, zavítali brněnští Draci. Zatímco ve Vysočanech se rozhodovalo až v prodloužení, v němž Praga dokázala zvítězit 25:11, na Strahově byl průběh utkání jednoznačnější. Stejně jako před 14 dny proti témuž soupeři Tatra uspěla a vyhrála 29:0.

Trenéra Tatry Prahy Josefa Fatky jsme se zeptali na jeho dojmy z utkání:

"Zahráli jsme dnes pěkný zápas, bez výrazných chyb. Podali jsme soustředěný výkon a věřím, že nám to takhle půjde dál."

Koho považujete za favorita v play off?

"Z těchto čtyř mužstev je těžké vybírat. Favoritem by měla být Praga, my, překvapit může Brno."

O zhodnocení zápasu jsme požádali také trenéra Sparty Václava Horáčka, legendu českého ragby, dlouholetého reprezentanta z dob, kdy Češi poráželi i nejlepší světové týmy:

"S výkonem hráčů jsem byl spokojen. Měli jsme více smůly. V prvním poločase jsme hráli lépe, prostě ta naděje byla daleko větší. Výsledek 29:0 se zdá jako dost katastrofální, ale chlapci bojovali, měli srdce a nakonec dokázali, že do play off patří. "

A Horáčkův tip na mistra ligy?

"Já si myslím, že nejvyrovnanější výkony měla Praga, ale jak se říká: play off je velmi specifické A vyhrát může každý."

Tolik Václav Horáček.

Šachový turnaj, stejně jako play off ragby a příští týden i důležité mezistátní utkání s Ruskem budeme samozřejmě sledovat.


A na závěr krátce z kopané a z hokeje. V čele boje o fotbalový titul je nadále Liberec, který i přes porážku s Teplicemi vede tabulku s 63 body, druhý je Žižkov, který má o tři body méně a na třetím místě zůstává Sparta s 54 body, ale se zápasem k dobru. Na čtvrtém místě jsou Bohemians, jimž po sezóně odchází trenér Petržela a pátá dotahující Slavia.


Na mistrovství světa v ledním hokeji ve Švédsku nakonec může Jaromít Jágr nastupovat, neboť za něj Český hokejový svaz zaplatil potřebné pojištění. Kapitán národního mužstva se v pátečním zápase se Švýcarskem podílel na vítězství 5:0 jednou nahrávkou a v neděli proti Japonsku dvěma góly a nahrávkou. Neproměnil však tři samostatné nájezdy a výsledek 5:3 hraničil s ostudou.