Sport

Foto: ČTK

Ve sportovní rubrice bude s Herbertem Bryndou řeč o ženském tenise, fotbalové lize, šachovém turnaji v Praze a především o mistrovství světa v hokeji.

O minulém víkendu podlehly české tenistky ve Fed Cupu domácím Chorvatkám 3:2. Oslabený český tým - bez tří nejlepších hráček - dokázal uhrát dva cenné body, když zejména vítězství Benešové nad Majoliovou 6:4 a 6:1 se řadí mezi překvapení. Mladé tenistce se podařilo vůbec poprvé porazit hráčku z první světové stovky žebříčku WTA. Po prohře s Chorvatskem čeká české tenistky v polovině července boj o udržení v elitní skupině s Kanadou. Co o losu soudí Jan Kukal, trenér a nehrající kapitán fedcupového družstva:

"Myslím si, že se štěstí konečně přiklonilo také k nám a hrajeme utkání s Kanadou doma. Je to sice už v průběhu sezóny, ale Kanaďanky se narodily na tvrdých površích. Je tam nebezpečná Nejedly, to je Kanaďanka českého původu. Budeme volit jednoznačně antukový povrch. Měli bychom hrát venku, potřebujeme hrát tam, kde bychom měli minimálně 1000-1500 diváků, aby o to lidé měli zájem."


Ve Švédsku pokračuje mistrovství světa v ledním hokeji. Po nervydrásajícím zápase s Japonskem se čeští reprezentanti v pondělí utkali s Německem. A znovu se opakovalo drama s vítězným koncem. Poslední zápas základní skupiny skončil vysoko 7:5. Češi opět dostávali zbytečné góly, dělali chyby v obraně, byli často ale i poněkud přísně vylučováni a Němci z přesilovek třikrát skórovali. Přesto Jágr a spol. postoupil ze své skupiny jako první s plným počtem šesti bodů. Ještě než se reprezentace utkala s prvním týmem osmifinálové skupiny, houževnatými Lotyši, změnila se situace i ve věci Jágrova pojištění, o němž jsme informovali dříve. Kapitán národního mužstva prohlásil, že si váží vstřícnosti Českého hokejového svazu, který nakonec zaplatil šestimilionové pojistné, ale že po zralé úvaze sumu zaplatí ze svého a peníze, které již do Washingtonu dorazily, po domluvě věnuje na charitativní účely. Pozadí transakce objasňuje manažer české reprezentace František Černík:

"Podílely se na tom dvě společnosti: Eurotel a Česká pojišťovna. Eurotel částku kolem 3,5 milionu korun obdrží zpět a rovněž tak Česká pojišťovna."

Do konce týdne odehrál český tým tři zápasy osmifinálové skupiny. Ve čtvrtek s Lotyši po dalším nepřesvědčivém výkonu zvítězil 3:1 a v sobotu se štěstím porazil Američany 5:4, po třetinách 3:1, 1:3 a 1:0. Trenér Josef Augusta byl spokojen pouze s předvedenou hrou v první a třetí třetině:

Foto: ČTK
"S první a poslední třetinou můžeme být naprosto spokojeni a věřím, že hráči si výpadek ve druhé třetině uvědomí, že se takhle hokej hrát nedá. Bylo to příliš alibistické, nikdo nechtěl jít do obrany, hráli jsme příliš do útoku, a to ve dnešním hokeji neplatí."

V nedělním zápase čekala Čechy Kanada. Po zatím asi nejlepším vystoupení vyhráli naši 5:1 a vyhráli i svou osmifinálovou skupinu.


Dramatický souboj o titul fotbalového mistra pokračuje dále, řešení nepřineslo ani předposlední - současně hrané - 29. kolo. Ještě v dohrávce kola osmadvacátého porazila Sparta v Brně místní Stavo Artikel 1:0, a uchovala si naději na předkolo Ligy mistrů. V již zmíněném předposledním kole znovu oddálil vedoucí Liberec oslavy titulu, neboť doma remizoval s Brnem 3:3, když po půlhodině hry dokonce prohrával o dva góly. Sparta v pražském derby přemohla Bohemians 2:0 a další z čela tabulky - Viktoria Žižkov - porazila Jablonec 2:1 rozhodující brankou z 94. minuty. Výkon rozhodčího Pučka podle pozorovatelů znovu nastolil otázku pro někoho obdivuhodné a pro někoho podivné domácí neporazitelnosti Žižkova, jež trvá již z loňské sezóny. Před posledním a rozhodujícím kolem vede ligovou tabulku stále Liberec se 64 body a vidinou perného utkání na Bohemians, druhý je Žižkov, který má o bod méně a před sebou zápas s dalším pražským klubem - Slavií, v lize momentálně pátou. Se šedesáti body třetí Spartu čeká v posledním kole Synot.


V nabitém turnaji v rapid šachu na pražském Žofíně vypadl český velmistr Zbyněk Hráček v prvním kole po prohře s Rusem Kramnikem 0:2. Obavy, které vyjádřil pro naši sportovní rubriku se tak naplnily. To druhý šachista, kterého jsme zpovídali - Anatolij Karpov - si vedl o poznání lépe a došel až do finále, kde narazil na Inda Ananda. Zatímco Karpov získal ve finále půl bodu, jeho protějšek o bod více a stal se tak celkovým vítězem turnaje. O turnaj byl snad až nečekaný divácký zájem. Na dojmy jsme se zeptali několika návštěvníků různého pohlaví i věku:

"Sjela se sem největší elita šachového sportu dnes... Je vidět, že se o to zajímají právě i lidé, kteří šachy normálně nehrají... Je to zážitek na celý život... Chtěl jsem se sem strašně moc podívat..."

V úvodním utkání třetího kola kontinentální kvalifikace na světový pohár 2003 prohráli čeští ragbisté na hřišti Tatry Smíchov s favorizovaným týmem Ruska 18:37. Tento výsledek tak lze považovat za čestný, neboť Rusové jsou třetím týmem v Evropě. Další zápas hrají čeští ragbisté 19. května v Amsterdamu s Nizozemskem.