Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru závod na 3000 metrů a v polovině šampionátu je desátá. Po dvou tratích vede Ireen Wüstová z Nizozemska, která bude v neděli útočit na sedmý titul. Nikola Zdráhalová je průběžně jedenáctá. Sáblíková, která obhajuje v Norsku titul z loňského šampionátu v Calgary, byla v úvodním závodě na 500 metrů osmnáctá časem 40,30 sekundy. Přes nejlepší výkon v sezoně podle očekávání na hlavní favoritky ztratila. Dvaatřicetiletá česká královna dlouhých tratí poté ovládla trojku a posunula se na desáté místo. Na vedoucí Wüstovou ztrácí Sáblíková v přepočtu na trať 1500 metrů, která zahájí nedělní program, 3,67 sekundy.

Tenistka Petra Kvitová druhý titul v Dauhá nezískala. Předloňská vítězka katarského turnaje v finále podlehla razantně hrající a výborně servírující Aryně Sabalenkovou z Běloruska dvakrát 3:6. V pondělním vydání žebříčku dvouhry WTA klesne devětadvacetiletá česká hráčka z 11. na 12. místo, předstihne ji její finálová přemožitelka Sabalenková. Kvitová hrála 37. finále a teprve podesáté odešla poražena. Naposledy získala titul loni na antuce v hale ve Stuttgartu. Kvitová má 27 titulů stejně jako Hana Mandlíková a Argentinka Gabriela Sabatiniová a dělí se s nimi o 20. místo v historickém pořadí. Vede bývalá světová jednička Martina Navrátilová, která vybojovala ve dvouhře 167 vavřínů.

Lyžařka Ester Ledecká si šestým místem v italském La Thuile vylepšila maximum v superobřím slalomu Světového poháru. Z prvního vítězství v kariéře se radovala Rakušanka Nina Ortliebová, která vyhrála o pouhou setinu sekundy před vedoucí ženou seriálu Italkou Federicou Brignoneovou. Olympijská vítězka v super-G Ledecká byla v této disciplíně v SP dosud nejlépe desátá začátkem února v ruské v Krasné Poljaně. V La Thuile startovala s třicítkou, na vítězku ztratila v horní technické pasáži trati, zbytek už projela stejně rychle. "Docela mi to sedlo. Potvrzuje se, že se začínám na lyžích docela rozjíždět. Mám z toho radost. Je to další skvělý výsledek," uvedla Ledecká, která má olympijské zlato také ze snowboardu. Za šesté místo získala 40 bodů do Světového poháru, o tři body překonala hranici 500 bodů a ve finále v Cortině d'Ampezzo může nastoupit do všech disciplín.