Sport

Čeští vodní slalomáři týden před pražským vyvrcholením seriálu Světového poháru vybojovali ve čtvrtém dílu v Markkleebergu kompletní medailovou sbírku. Úřadující mistr Evropy Vít Přindiš vyhrál závod kajakářů, v němž byl navíc třetí Jiří Prskavec, Terezu Fišerovou mezi kanoistkami dělily na druhém místě od zlaté medaile pouhé čtyři setiny sekundy. Přindiš zajel skvělou finálovou jízdu a zvítězil s náskokem 2,43 sekundy. Vítěze páteční kvalifikace Prskavce o 11 setin porazil Francouz reprezentující Austrálii Lucien Delfour, bronzovému olympijskému medailistovi ale třetí místo stačilo k upevnění pozice lídra průběžného pořadí. Prskavcovým nejhorším výsledkem v sezoně zůstává čtvrté místo z Bratislavy, v úvodním závodě v Londýně byl druhý a minule v Tacenu rovněž třetí.

Skifař Ondřej Synek na mistrovství světa v Ottensheimu medaili nezískal. Nejlepší český veslař usiloval v Rakousku o rekordní šestý titul, ale ve finále nestačil na žádného soupeře a skončil šestý. Šampionem se stal třiadvacetiletý německý reprezentant Oliver Zeidler. Česká výprava zůstala na MS poprvé od roku 2002 bez medaile. Synek jako jediný byl ve hře o cenné kovy a zajistil si tím start na olympijských hrách v Tokiu 2020. Účastnická místa vedle něj vybojovaly v závěrečném dnu šampionátu v Rakousku Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou díky druhému místu na dvojskifu ve finále B. Naopak skifařka Miroslava Topinková byla v "béčku" až pátá a o letenky na vrcholnou akci příštího roku bude muset bojovat příští rok v dodatečné kvalifikaci.

Kanoistka Tereza Fišerová obsadila druhé místo v závodě Světového poháru ve vodním slalomu v Markkleebergu. Bronzová medailistka z loňského mistrovství světa nestačila jen na Nurii Vilarubblaovou ze Španělska, za níž zaostala o pouhé čtyři setiny sekundy. Ve vyrovnaném závodě skončila třetí australská hvězda Jessica Foxová, jež se jako jediná z medailistek dopustila dotyku branky, což ji stálo vítězství. Po dvousekundové penalizaci s Fišerovou prohrála o 12 setin.

Český biker Ondřej Cink dojel na mistrovství světa horských kol v kanadském Mont-Sainte-Anne šestý. Již osmý titul získal Švýcar Nino Schurter. Světový šampionát vyhrál ostřílený suverén posledních let popáté za sebou. Stříbro vybojoval jeho krajan Mathias Flückiger a bronz Francouz Stéphane Tempier. Osmadvacetiletý Cink potvrdil svá slova o tom, že mu náročná trať sedí. Od začátku se pohyboval na čele a dlouho byl také ve hře o medaile. Nakonec zaostal za vítězným Schurterem, který se postupně odpoutal od soupeřů, o minutu a 34 sekund.

Fotbalista Alex Král přestoupil z pražské Slavie do Spartaku Moskva. Český šampion dostane za jednadvacetiletého reprezentačního záložníka 310 milionů korun. Král se po Tomáši Rosickém stal druhým nejdražším hráčem, který z domácí ligy odešel do zahraničí. Král se do Slavie vrátil v zimě z Teplic. Na jaře s týmem vyhrál ligový titul i domácí pohár a došel s ním až do čtvrtfinále Evropské ligy. Ruský klub už o něj projevil zájem začátkem srpna, tehdy ale Pražané ještě prodej odmítli. Poté, co Spartak výrazně navýšil nabídku, už s Královým odchodem souhlasili. Nejvyšší sumu za hráče z české nejvyšší soutěže dosud zaplatila Borussia Dortmund, jež získala v roce 2001 Rosického ze Sparty Praha za 504 milionů korun.

Čeští basketbalisté vstoupili do mistrovství světa v Šanghaji porážkou 67:88 s úřadujícími šampiony z USA. Reprezentace, jež mezi elitou startuje po 37 letech, přišla o šanci na lepší výsledek ve druhé čtvrtině, ve které Američanům podlehla o jedenáct bodů. Český tým dokázal s pětinásobnými mistry světa, kteří se v Číně musí obejít bez největších hvězd NBA, dlouho držet krok. V úvodní čtvrtině dokonce otočil skóre a ujal se vedení 11:7. Pak ale favorit zabral, ve druhém dějství rozhodl a zbytek zápasu už s přehledem kontroloval. Nejlepším střelcem zápasu byl jediný český zástupce v NBA Tomáš Satoranský se 17 body. Dalším soupeřem českého týmu na turnaji bude v úterý Japonsko.