Sport

Čeští sportovci získali na Evropských hrách poprvé zlatou medaili. V Minsku ji vystřílel David Kostelecký v trapu, Jiří Lipták skončil čtvrtý. Před čtyřmi lety při premiéře Evropských her v Baku získali čeští sportovci sedm medailí, ale na zlato nedosáhli. Čtyřiačtyřicetiletý Kostelecký, olympijský vítěz z Pekingu 2008, zároveň zajistil české střelbě v této disciplíně účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu.

České volejbalistky vyhrály po sedmi letech Evropskou ligu. Ve finále Final Four porazily v chorvatském Varaždínu domácí výběr 3:1 po setech 18:25, 25:15, 25:22 a 25:22. Navázaly tak na triumf z roku 2012, kdy se radovaly v Karlových Varech. Už postupem do finále české reprezentantky vylepšily loňské třetí místo a zároveň si zajistily účast v kvalifikaci o Ligu národů. Příští týden odletí do Limy, kde se koná Challenger Cup, jehož vítěz se probojuje mezi elitu.

Kajakář Jiří Prskavec obsadil na Světovém poháru ve vodním slalomu v Bratislavě čtvrté místo. Po druhé příčce z úvodního závodu v Londýně se sice tentokrát na medailové pozice nevešel, v průběžném pořadí seriálu se ale ujal vedení. Vyhrál domácí Andrej Málek, který se prosadil na stupně vítězů poprvé. Prskavec si po finále posteskl nad nevydařenou horní částí trati, kde ztratil čas. Další český reprezentant Vít Přindiš skončil ve finále sedmý. Třicetiletý mistr Evropy si původně připsal stejně jako Prskavec dvě trestné vteřiny za dotyk v protivodné 22. brance a byl šestý, nakonec mu ale přibyla ještě padesátisekundová penalizace za neprojetí protivodné čtrnáctky. Vavřinec Hradilek nepostoupil ze semifinále.

Česká tenistka Barbora Strýcová získala na trávě v Birminghamu třetí letošní deblový titul a celkově 26. v kariéře. Po semifinálovém vyřazení ve dvouhře dnes ve finále čtyřhry zdolala spolu s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej německo-nizozemský pár Anna-Lena Grönefeldová, Demi Schuursová 6:4, 6:7, 10:8. Strýcová sice zahájila letošní sezonu po boku krajanky Markéty Vondroušové, po Australian Open se ale dala znovu dohromady se Sie Šu-wej a společně ovládly Dubaj a Madrid.