Sport

Beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková vyhrály major Světového okruhu ve Vídni a slaví největší úspěch v kariéře. Ve finále porazily brazilský pár Barbara, Fernanda po nepovedeném prvním setu a velkém obratu 10:21, 21:16 a 15:12. České jedničky ve společné kariéře trvající od léta 2015 získaly dnes na žhavém písku v rakouské metropoli nejcennější medaili. Z mistrovství Evropy mají stříbro a bronz, ve Světovém okruhu vyhrály turnaj potřetí, ale ve Vídni poprvé ovládly akci nejvyšší kategorie.

Český tenista Roman Jebavý s Argentincem Andrésem Moltenim porazili ve finále čtyřhry v Kitzbühelu italsko-argentinský pár Daniele Bracciali, Federic Delbonis 6:2, 6:4. Pro osmadvacetiletého Jebavého je to třetí turnajový triumf ve čtyřhře v kariéře. Loni spolu s Jiřím Veselým zvítězili v Istanbulu a s Nizozemcem Matwém Middelkoopem v Petrohradu. V letošní sezoně prohrál dvakrát ve finále - v Lyonu a Umagu.

Párová čtyřka lehkých vah Jan Cincibuch, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jiří Kopáč získala stříbrné medaile na mistrovství Evropy ve veslování v Glasgow. Čeští reprezentanti nestačili jen na suverénní Italy a v neolympijské kategorii tak vylepšili výsledek z loňského šampionátu v Račicích, kde skončili třetí.

Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová obsadil ve finále ME v Glasgow 5. místo. Zlaté medaile z loňského šampionátu v Račicích neobhájily.

Sportovní střelec Jiří Lipták vybojoval na mistrovství Evropy v Leobersdorfu bronzovou medaili v trapu a získal pátou medaili z velké akce v kariéře. Do šestičlenného finále přitom šestatřicetiletý český reprezentant prošel až z rozstřelu. Lipták v kvalifikaci nastřílel 121 bodů a o finále musel bojovat s osmi soupeři o pouhá dvě volná místa. Rozstřel však zkušený brokař zvládl a pohodu si přenesl i do finále, v němž se pohyboval od začátku na předních příčkách.

Motocyklista Jakub Kornfeil poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci závodu mistrovství světa a do domácí Velké ceny České republiky v Brně tak ve třídě Moto3 odstartuje z pole position. Druhý Čech na startu nejslabší kategorie Filip Salač, jedoucí na divokou kartu, byl poslední. Kornfeil dnes navázal na Lukáše Peška, který vyhrál kvalifikaci jako zatím poslední český jezdec v roce 2007 v Misanu.

Plavec Jan Micka má zatím v Glasgow vysokou úspěšnost. Po doplňkové čtyřstovce, na níž skončil český kraulař šestý, dnes proměnil další start na patnáctistovce v další finálovou účast. Ve Skotsku se dostal popáté v kariéře pod patnáctiminutovou hranici a věří, že v nedělním finálovém boji o medaile může atakovat český rekord, který loni na mistrovství světa v Budapešti stanovil časem 14:55,47 minuty.