Sport

Judista Lukáš Krpálek i přes silné bolesti zad vyhrál turnaj Grand Prix v čínském Chu-che-chao-tche. Získal druhou zlatou medaili ve váhové kategorii nad 100 kilogramů, do níž přestoupil na začátku roku. Tu první vybojoval v dubnu v Antalyi. Do žebříčku si připíše 700 bodů a posune se na hranu první desítky, což mu dává naději, že na srpnovém mistrovství světa v Budapešti bude mezi nasazenou osmičkou. Nejúspěšnější český judista historie sice kvůli bolestem zad zvažoval, že po čtvrtfinále odstoupí, ale v turnaji pokračoval. V semifinále pak porazil nasazenou jedničku, Rusa Andreje Volkova, a v boji o zlato zdolal Dúrenbajara Ulzíbajara z Mongolska. Nyní Krpálka čeká v Číně třídenní kemp a následně odletí s celým českým týmem na přípravu do Japonska.

Oštěpař Jakub Vadlejch si na mítinku Diamantové ligy v Paříži vyrovnal osobní rekord výkonem 88,02 metru a skončil druhý. Získal sice skalp olympijského vítěze Thomase Röhlera, který skončil hodem dlouhým 87,23 třetí, ale porazil ho o 72 centimetrů další člen silného německého týmu Johannes Vetter. Mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý nenavázal na zlepšení při středeční Zlaté tretře, kde poprvé v sezoně překonal osmdesátimetrovou hranici. Výkonem 76 metrů obsadil devátou příčku.

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová vybojovaly na majoru v Poreči stříbro a zkompletovaly společnou medailovou sbírku ze Světového okruhu. Ve finále podlehly Kanaďankám Sarah Pavanové a Melisse Humanaové-Paredesové po maratonském prvním setu 34:32, 12:21 a 6:15. Úřadující vicemistryně Evropy našly na porečském písku přemožitelky po šesti zápasech a na turnaji kategorie major zaznamenaly největší úspěch.

Moderní pětibojaři Vojtěch Hercík a Karolína Křenková získali v závěrečné smíšené štafetě na juniorském mistrovství Evropy v Barceloně bronz. Do české sbírky tak přidali už pátou medaili. V závodu mixů česká dvojice zaostala o deset bodů za domácími Španěly, zlato získali Jean Baptiste Mourcia s Lisou Riffovou z Francie. Bronz uhájili Hercík s Křenkovou, kteří předvedli nejlepší šerm ze všech jedenácti párů, o pouhé tři body.

Adam Ondra získal potřetí stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v lezení na obtížnost. Úřadujícího světového šampiona překonal v chladném finále v Campitellu di Fassa v Trentu Francouz Romain Desgranges. Stejné pořadí mělo předtím i semifinále, Desgranges ovládl šampionát i v roce 2013. Čtyřiadvacetiletý sportovní lezec z Brna Ondra, jenž loni v listopadu v rekordním čase přelezl patrně nejtěžší vícedélkovou cestu světa Dawn Wall v masivu El Capitan v Yosemitech, sbírá z MS i ME pravidelně medaile. V nové olympijské disciplíně by měl i za tři roky v Tokiu útočit na zápis do historie.

Kanoista Lukáš Rohan skončil šestý na Světovém poháru vodních slalomářů v Markleebergu. V programu byl jedinou českou lodí ve finále, protože kajakářky Štěpánka Hilgertová ani úřadující mistryně světa Kateřina Kudějová se do elitní desítky nedostaly.

Česká fotbalová reprezentace vstoupila do mistrovství Evropy hráčů do 19 let výhrou 2:1 nad Švédskem. Oba góly vítězů dal útočník Daniel Turyna.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál Rallye Bohemia a s předstihem si zajistil titul mistra České republiky v automobilových soutěžích. Sedmým triumfem v domácím závodě mladoboleslavské automobilky se stal nejúspěšnějším pilotem v historii soutěže, český titul slaví potřetí v řadě a popáté v kariéře. Pětatřicetiletý Kopecký vyhrál všech pět dosavadních letošních závodů MČR. Průběžně druhý Václav Pech, který byl druhý i na "Bohemce", jej již nemůže předstihnout ani v případě, že by vyhrál zbývající Barum rallye Zlín a Rallye Příbram. Třetí dnes skončil Jan Černý.

Hokejový útočník Radim Vrbata bude v NHL nově hrát za Floridu. S Panthers se domluvil na roční smlouvě se základním platem 2,5 milionu dolarů, na bonusech může podle informací kanadské televizní stanice TSN vydělat 1,25 milionu dolarů. Šestatřicetiletý odchovanec Mladé Boleslavi hrál naposledy za Arizonu, na Floridě má šanci nahradit Jaromíra Jágra, který se s klubem nedohodl na podmínkách nové smlouvy.

Hokejový útočník Martin Hanzal bude v NHL nově hrát za Dallas. Třicetiletý urostlý centr podepsal se Stars jako volný hráč tříletou smlouvu, která mu podle TSN zajišťuje příjem 4,75 milionu dolarů ročně. "Jsem hrozně spokojený - s délkou i výší kontraktu. Dallas má velké ambice, budu mít šanci hrát o play off a Stanley Cup," uvedl Hanzal pro ČTK.