Sport

Petra Kvitová zvládla suverénně i druhý zápas na turnaji v čínském Wu-chanu, kde v roce 2014 získala titul. Ukrajinskou tenistku Elinu Svitolinovou přehrála i potřetí během dvou měsíců, dnes 6:3, 6:1. V osmifinále může narazit na světovou jedničku Němku Angelique Kerberovou. Do osmifinále turnaje ve Wu-chanu prošla i Barbora Strýcová. Stejně jako v 1. kole hrála také s Japonkou Doiovou tři sety, zvítězila 5:7, 6:0, 6:2.

Tenista Jiří Veselý splnil na úvod turnaje v Šen-čenu roli favorita a vyřadil Španěla Pabla Andújara. Nad bývalým 32. hráčem světa, který půl roku nehrál od jarní operace lokte, zvítězil 6:2, 7:6. Ve druhém kole Veselý narazí na dalšího španělského soupeře Iniga Cervantese. Pak by ho ve čtvrtfinále mohl čekat stejně jako loni Tomáš Berdych, jenž je v Šen-čenu nejvýše nasazeným a obhajuje titul. Berdychovým soupeřem ve 2. kole nebude další Čech Lukáš Rosol, protože vyrovnaný souboj s Kazachem Michailem Kukuškinem ztratil v tie-breaku třetího setu. Rosol prohrál 3:6, 7:6 a 6:7.

Kristýna Plíšková je druhou českou tenistkou v osmifinále turnaje v Taškentu. Dvojče světové šestky Karolíny následovalo Denisu Allertovou po výhře nad Španělkou Sarou Sorribesovou 6:3, 3:6, 6:4. Naopak Tereza Martincová v Uzbekistánu na dvě vítězství z kvalifikace nenavázala a s hlavní soutěží se rozloučila v prvním kole. Po slibném začátku podlehla Rusce Irině Chromačevové 6:4, 3:6, 3:6.

Olympijský park letos v létě na Lipně změnil život Václavu Chalupovi. Někdejší veslař, který byl na šesti olympiádách a má stříbrnou medaili z Barcelony v roce 1992, na jihočeském jezeře založil veslařský klub a odstěhoval se s celou rodinou z Račic, kde měl na starosti provoz tamního kanálu. Zároveň tak končí i s prací šéftrenéra reprezentace, nahradit by ho mohl Brit Simon Cox, s nímž nyní vedení veslařského svazu vede intenzivní jednání.

Německý trenér českých volejbalistek Alexander Waibl po nevydařené kvalifikaci mistrovství Evropy odstoupil. Ve dvou říjnových barážových duelech proti Slovensku povede reprezentační tým jeho asistent Zdeněk Pommer mladší. Osmačtyřicetiletý kouč německého mistra Drážďan převzal reprezentaci letos v únoru a s českým volejbalovým svazem měl uzavřenou roční smlouvu s opcí. Po Italu Carlu Parisim, jemuž po loňském mistrovství Evropy vypršela po třech a půl letech smlouva, byl Waibl druhým zahraničním koučem českých volejbalistek.