Sport

Tenista Tomáš Berdych si podruhé v kariéře zahraje semifinále Wimbledonu a mezi čtyři nejlepší na grandslamu se dostal znovu po roce a půl. Český hráč dnes zvládl na londýnské trávě roli favorita a ve čtvrtfinále zdolal Francouze Lucase Pouillea jasně 7:6, 6:3 a 6:2.

Moderní pětibojaři Natálie Dianová a Jan Kuf se v Sofii stali mistry Evropy ve smíšené štafetě. Navázali tak na triumf z loňského mistrovství světa v Berlíně. Druzí skončili se ztrátou osmi sekund Rusové Donata Rimšaiteová a Alexandr Savkin, pro bronz si doběhli Italové Lavinia Bonessiová a Auro Franceschini. V bulharské metropoli získali čeští reprezentanti už druhou medaili. V úterý skončili Ondřej Polívka a Martin Bilko ve štafetě druzí, nestačili pouze na vítězné Rusy.

Oštěpař Vítězslav Veselý si zajistil postup do finále mistrovství Evropy v Amsterodamu svým nejlepším letošním výkonem 84,82 metru. V kvalifikaci ho hodil posledním třetím pokusem. Kvalifikační skupinu A ovládl obhájce titulu Fin Antti Ruuskanen druhým nejlepším letošním výkonem na světě 88,23 metru. Veselý, který za ním předloni v Curychu bral stříbro, byl druhý. Limit 81,50 splnili čtyři závodníci.

Kladivářka Kateřina Šafránková, výškařka Michaela Hrubá, diskařka Eliška Staňková a dálkař Radek Juška postoupili na mistrovství Evropy v Amsterodamu bez potíží do finále. Z rozběhu stovky prošel do semifinále Jan Veleba časem 10,30 sekundy. Šafránková druhým hodem dlouhým 70,04 metru splnila kvalifikační limit a čtyři centimetry. Hrubá skočila potřebných 192 cm stejně jako předchozí výšky napoprvé. Staňkové stačil jeden pokus, který měřil 60,32 metru. Juška předvedl druhý nejlepší výkon kariéry 811 cm ve třetí sérii a v kvalifikaci skončil druhý za Švédem Michelem Tornéusem (819 cm).

Český cyklista Jan Hirt vyhrál královskou čtvrtou etapu závodu Kolem Rakouska a ujal se vedení v průběžném pořadí, v němž má náskok přes minutu. Pětadvacetiletý jezdec polské stáje CCC-Sprandi-Polkowice vybojoval cenné vítězství po stoupání na Edelweissspitze do výšky přes 2500 metrů nad mořem o 42 sekund před Španělem Davidem Beldou. V čele celkové klasifikace Hirt vystřídal domácího Markuse Eibeggera.

Čeští basketbalisté si zkomplikovali boj o olympijské hry, když do kvalifikačního turnaje v Bělehradu vstoupili porážkou 59:71 s Lotyšskem. K postupu do semifinále tak potřebují ve středu vyhrát nad Japonskem, jinak pro ně turnaj skončí. Lotyši vyhráli i druhé utkání a jsou už jistým vítězem skupiny B. V semifinále se tím pádem zřejmě vyhnou favorizovanému Srbsku, na které by v případě postupu narazili právě Češi, pokud domácí tým překvapivě neprohraje s Angolou.