Sport

Čeští fotbalisté na mistrovství Evropy končí už po základní skupině. V závěrečném utkání podlehli Turecku 0:2 a s jedním bodem obsadili v tabulce poslední, čtvrté místo. Zápas rozhodl v 10. minutě Burak Yilmaz, v 65. minutě zvýšil Ozan Tufan. Češi tlačili, ale prohru neodvrátili. Sivok pouze nastřelil tyč. Reprezentace si tak připsala nejhorší výsledek na ME v historii. V letech 2000 a 2008, kdy také nepostoupila, měla na kontě vždy alespoň jedno vítězství. Turecko naopak sahá po play off. "Jsem velice zklamaný, protože jsme nepostoupili, i když jsme to měli ve vlastních rukách, ale nezvládli jsme to. Spokojený být nemůžu, protože se nepostoupilo ze skupiny, ale na druhou stranu nám to otevřelo oči, protože třeba tempo hry je jiné než v soutěžích, kde hrají naši hráči," řekl po utkání v televizním rozhovoru trenér Pavel Vrba. U týmu chce pokračovat. "Nevidím důvod, proč bych neměl, pořád mám platnou smlouvu," prohlásil.

Záložník Jaroslav Plašil a útočník David Lafata ukončili reprezentační kariéru. Možný konec v reprezentaci už před turnajem naznačili kapitán Tomáš Rosický, levý bek David Limberský i brankář Petr Čech. Ti se rozhodnou až později, zda budou chtít pokračovat. "O pokračování v reprezentaci se nerozhodnu dnes, ale vezmu si čas. Než začne kvalifikace o mistrovství světa, tak to bude trenér vědět jako první," řekl Čech České televizi. Čtyřiatřicetiletý Plašil odehrál za národní tým 103 zápasů, přičemž pouze Čech, Karel Poborský a Tomáš Rosický stihli více. O rok starší Lafata oblékl národní dres ve 42 duelech a trefil se devětkrát.

Tenistky Petra Kvitová a Karolína Plíšková zvládly po propršeném pondělku úterní vstup do turnaje WTA na trávě v Eastbourne. Bývalá finalistka turnaje Kvitová zdolala ve 2. kole Timeu Babosovou z Maďarska po setech 6:4 a 7:6, desátá nasazená Plíšková přehrála Australanku Dariu Gavrilovovou dvakrát 6:2. Ze hry je naopak Lucie Šafářová. Šestnáctá nasazená tenistka při své letošní premiéře na trávě podlehla Anně-Leně Friedsamové z Německa 6:7, 4:6 a stejně jako vloni vypadla ve 2. kole.