Kvalifikační trápení fotbalistů

Foto: ČTK

Česká fotbalová reprezentace zakončila letošní kvalifikační boje o světový šampionát 2014 v Brazílii dvěma domácími utkáními: s Maltou a s Bulharskem. Získala v nich tři body, přesněji dva ztratila za remizu s Bulhary. V konečném zúčtování kvalifikační skupiny B mohou velmi chybět, ale to ukáže až závěr kvalifikace.

Petr Čech,  foto: ČTK
Páteční soupeř českých fotbalistů - Malta - se zprvu nejevil jako velká překážka na cestě k zisku tří kvalifikačních bodů, ale v samotném utkání, zejména v prvním poločase, kdy ještě stačil se silami, byl velmi zdatným protivníkem. Maltský outsider ještě v poločase v Plzni, kde se národní tým představil poprvé v samostatné historii, držel překvapivou remízu. Na vedoucí branku Theodora Gebre Selassieho dokázal odpovědět Roderick Briffa, který se po sérii chyb a špatném zásahu stopera Michala Kadlece trefil přímo do šibenice. Po přestávce Češi strhli vítězství na svoji stranu díky trefám Tomáše Pekharta a Jana Rezka. V nastaveném čase se ještě chycenou penaltou blýskl Petr Čech. Gólman Chelsea přiznal, že na penaltového střelce nebyl připravený. Když s trenérem brankářů Janem Stejskalem studovali možnosti soupeře, selhala jim prý technika:

"Shodou okolností jsme se snažili najít nějaké informace, kdyby měli penaltu. ale nepodařilo se nám to nikde stáhnout. Program se celý zasekl, takže jsem nevěděl nic. Když jsme se o tom bavili s Honzou Stejskalem, říkal, že to nebude potřeba. Nakonec bylo a vyřešil jsem si to sám. Rozhodl jsem se až na poslední chvíli podle toho, jak ten hráč na to nabíhal. Věřil jsem tomu, že bude střílet tam, kam jsem šel."

Na trávníku se postupně prostřídali tři nedávní a tři současní fotbalisté plzeňské Viktorie. Pro jednoho z nich, obránce Západočechů Davida Limberského, bylo reprezentační utkání ve Štruncových sadech splněným snem:

Kvalifikační zápas Česko - Bulharsko,  foto: ČTK
"Jsem samozřejmě rád, že to bylo tady v Plzni a diváci vytvořili skvělou atmosféru, jako když hrajeme s Viktorkou. Za to jim patří velký dík. Jsem samozřejmě šťastný, že tady mohla reprezentace hrát. Je to příjemné, člověk se namotivuje a chce se předvést před plzeňskými diváky, že třeba i pro 'nároďák' může také něco odvést."

Trenér českého týmu Michal Bílek si pochvaloval souhru útočníků Tomáše Pekharta a Jana Rezka:

"Posunuli jsme Honzu Rezka více dopředu. Tomáš Pikhart není útočníkem, který by někomu utekl. Je to hráč, který je silný v osobních soubojích a vyhledává takové situace v pokutovém území, kde se dovede prosadit. Honza Rezek měl za úkol se pohybovat pod ním, těžit z volného prostoru, který mu Tomáš Pekhart uvolní. Hodně akcí rozbíhal. Myslím, že svoji roli zvládl Honza Rezek dobře."

Oba útočníci zvládli svou roli, oba vstřelili branku. Maltu čeští fotbalisté zvládli, "papírově" předpokládané tři body získali. Bulharsko ale není Malta. Jejich reprezentace prošla důkladnou omlazovací kůrou a výsledek je na jejich hře znát. Byli pro české reprezentanty více než zdatným soupeřem a neměli daleko k tomu, aby si z Prahy odvedli všechny body. Hra českého celku nevybočila z průměru, chyběl nápad, moment překvapení. První poločas byl opět jalový. Bulharský celek se zodpovědně připravil na silné stránky českého týmu, který byl s osamoceným útočníkem Tomášem Pekhartem na hrotu pramálo nebezpečný. Ani moc šancí se na obou stranách neurodilo, a tak bezbranková remiza byla zřejmě spravedlivým vyústěním, řekl bych, nudného utkání. Podle obránce Theodora Gebre Selassieho je ale nerozhodný výsledek ztrátou i proto, že Češi byli v zápase lepší:

Michal Bílek,  foto: ČTK
"No, zklamání, protože kdyby do nás nějak mleli, nebo něco takového, tak to neřeknu nic, ale pokud oni měli nějaké šance, tak po našich zaváháních, mých, nebo někoho jiného. Sami si nic nevytvořili. Řekl bych, že jsme měli převahu, ale takovou jalovou."

Ani trenér Michal Bílek neoplýval nadšením:

"Neprosazovali jsme se po stranách, ten prostor tam byl hodně zhuštěný a nemohli jsme se tam dostat. Naši ofenziní hráči se málo dostávali do situací, kde bychom vyhledávali souboje jeden na jednoho, chyběla tam větší odvaha. Měli jsme hodně lehkých ztrát míče, a potom jsme dlouhou museli pracovat na tom, abychom znovu balón získali. V první půli hodně chyběla přesnost, ale i pohyb do otevřených prostorů. Z pravé strany jsme nebyli tolik nebezpeční, jak bych si představoval."

Naopak Itálie porazila Dánsko 3:1 a zvýšila svůj náskok v čele tabulky. Čeští fotbalisté po úvodním nerozhodném výsledku v Dánsku podruhé v soutěži ztratili body. V tabulce skupiny B zůstávají třetí a ztrácejí bod na Bulharsko, které už ale odehrálo o jeden zápas víc. Tým trenéra Michala Bílka v listopadu čeká poslední zápas v roce - přípravné utkání se Slovenskem.

klíčové slovo:
spustit audio