Sport

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála díky bezchybné střelbě a třetímu nejrychlejšímu běžeckému času sprint v Östersundu a slaví devátý triumf ve Světovém poháru. Druhou Italku Federicu Sanfilippovou porazila o 15 sekund, třetí skončila Ukrajinka Olena Pidhrušná. Veronika Vítková byla s dvěma chybami čtrnáctá. Do nedělního stíhacího závodu vyběhne Soukalová ve žlutém dresu vedoucí závodnice seriálu. "Je to skvělý, neuvěřitelný. Vůbec bych nečekala, že tak zkraje sezony budu v sobě mít tolik sil. Jsem zpátky a je to úžasné," radovala se Soukalová po čtvrtém sprinterském triumfu v kariéře.

Biatlonista Michal Krčmář dojel třináctý ve sprintu v Östersundu a dosáhl nejlepšího výsledku v individuálním závodu Světového poháru. S velkým náskokem zvítězil Francouz Martin Fourcade, nejlepší biatlonista posledních čtyř ročníků seriálu.

Běžkyně na lyžích Petra Nováková skončila šestá ve skiatlonu na 15 km v Lillehammeru a zaznamenala svůj nejlepší výsledek ve Světovém poháru. Suverénně vyhrála Norka Therese Johaugová.

Lyžařka Andrea Zemanová vstoupila do sezony Světového poháru ve skikrosu sedmým místem v Montafonu. V Rakousku tak zaznamenala svůj třetí nejlepší výsledek v kariéře. Úvodní závody vyhráli Kanaďané Marielle Thompsonová a Christopher Delb Bosco. Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i třetí závod Světového poháru na dlouhých tratích v sezoně. V Inzellu ovládla závod na 3000 metrů a poprvé v kariéře se na zdejší dráze radovala z triumfu. Trojnásobná olympijská šampionka porazila druhou Marije Jolingovou z Nizozemska o devět desetin sekundy a vyhrála pátou trojku v seriálu za sebou. Osmadvacetiletá česká reprezentantka vykročila za desátým triumfem v celkovém hodnocení SP výhrami v Calgary a Salt Lake City, na které dokázala navázat i po přesunu do Evropy.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila deváté místo v závodě Světového poháru v Inzellu na 500 metrů a poprvé v sezoně je v elitní desítce. Na své nejoblíbenější trati 1000 metrů pak skončila třináctá a připsala si tak nejhorší výsledek od listopadu 2013.

Roman Koudelka byl v jednokolovém závodu SP ve skocích na lyžích v Lillehammeru osmý, bodoval i sedmnáctý Jakub Janda. Vyhrál Němec Severin Freund.

Plavec Jan Micka skončil na ME v krátkém bazénu na 1500 m čtvrtý v českém rekordu 14:35,11. Zvítězil Ital Paltrinieri ve světovém rekordu 14:08,06.

Znakařka Simona Baumrtová ani v třetím finále na ME v krátkém bazénu v Netanji nezískala medaili. Při obhajobě titulu na 50 m obsadila šesté místo časem 26,75. V závodu na 200 metrů skončila stejně jako na poloviční trati pátá, k cennému kovu jí chybělo 56 setin.

České florbalistky vstoupily do mistrovství světa v Tampere vysokou výhrou nad Lotyšskem 15:2. Čtyřmi góly oslavila návrat na světový šampionát po šesti letech Eliška Vrátná.