Sport

Kajakář Jiří Prskavec se stal v Londýně poprvé v kariéře světovým šampionem ve vodním slalomu. Dvaadvacetiletý vicemistr světa z Prahy 2013 navázal na sobotní zlato Kateřiny Kudějové a Češi tak v Lee Valley ovládli obě kategorie K1. Třetí českou individuální medaili vybojovala kanoistka Kateřina Hošková, jež dojela v této neolympijské kategorii druhá. Dvě zlata a jedno stříbro znamenají pro český vodní slalom nejúspěšnější šampionát z hlediska individuálních medailí od roku 1969.

Barbora Strýcová postoupila na tenisovém turnaji v Tokiu do druhého kola. Domácí hráčku Naomi Osakaovou, sedmnáctiletou držitelku divoké karty, porazila 7:5, 6:2 a její další soupeřkou bude třetí nasazená Španělka Garbiňe Muguruzaová. Strýcová proti mladé Japonce potvrdila roli favoritky, do níž ji pasoval rozdíl 142 míst ve světovém žebříčku.

Myšlenka vybudovat v Brně rychlobruslařskou halu se podle MfDnes s největší pravděpodobností neuskuteční. Stavba jediné haly tohoto zaměření v České republice je místo univerzitního kampusu v Bohunicích plánována do Nového Města na Moravě, kde by měla být součástí lyžařského a biatlonového areálu. Zastupitelé Kraje Vysočina už předminulý týden jednomyslně schválili dotaci ve výši 40 milionů korun. Náklady na výstavbu haly vyjdou zhruba na 300 milionů korun. O možnosti vybudovat rychlobruslařský stadion v jihomoravské metropoli jednal před časem ministr financí Andrej Babiš s brněnským primátorem Petrem Vokřálem a trenérem rychlobruslařů Petrem Novákem. Babiš podle MfD neviděl v budování takového sportovního zařízení v desetitisícovém Novém Městě na Moravě logiku.