Sport

Světová osmička Karolína Plíšková vstoupila do generálky na US Open v New Havenu výhrou 2:6, 7:6 a 6:2 nad Slovinkou Polonou Hercogovou. V druhém kole turnaje v Connecticutu jsou tak čtyři české tenistky. Pátá nasazená Plíšková dotáhla po dvou hodinách k vítězství zápas, v němž nebyla daleko od porážky. Do druhého kola v New Havenu postoupily vedle Plíškové ještě Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Turnajová dvojka Petra Kvitová měla na úvod volno a v druhém kole ji ve čeká Američanka Madison Keysová.

Lukáš Rosol zahájil obhajobu titulu na tenisovém turnaji ve Winston-Salemu vítězstvím nad Lotyšem Ernestsem Gulbisem 6:4, 7:6. Příštím soupeřem českého hráče bude Polák Jerzy Janowicz, kterého loni porazil ve finále.

Záložník Petr Jiráček přestupuje z Hamburku do pražské Sparty. Podle deníku Bild se devětadvacetiletý český fotbalista dohodl s německým klubem na předčasném rozvázání smlouvy, kterou měl do léta příštího roku. Protože si v letenském celku finančně pohorší, dostane podle Bildu od Hamburku jako kompenzaci 150.000 eur (čtyři miliony korun). Jiráček patřil mezi hráče, s kterými kouč Hamburku Bruno Labbadia nepočítal a dostali svolení odejít. Zájem Sparty o Jiráčka zintenzivnil po zranění Lukáše Váchy, který bude po artroskopické operaci levého kolena mimo hru několik měsíců.

Dálkař Radek Juška obsadil na mistrovství světa v Pekingu jedenácté místo. Finále se mu nepovedlo, výkonem 757 cm halový vicemistr Evropy z Prahy výrazně zaostal za skokem z pondělní kvalifikace. Na postup do osmičlenného užšího finále bylo třeba 797 cm, Juška v pondělí v Ptačím hnízdě skočil o centimetr dál. Soutěž dálkařů vyhrál Brit Greg Rutherford, který se stal mistrem světa poprvé. Olympijský vítěz a evropský šampion vyhrál ve svém letošním maximu 841 cm.