Sport

Oba hlavní favorité Plzeň a Sparta rozehrají nový ročník fotbalové ligy. Viktoria zahájí obhajobu zlatých medailí domácím duelem se Slavií, pražští vicemistři zavítají do Jihlavy. Oba celky se budou chtít pozitivně naladit na úterní vstup do kvalifikace o Ligu mistrů, kvůli níž byly jejich zápasy přeloženy ze soboty.

Nejlepší český pár v plážovém volejbalu Kristýna Kolocová a Markéta Sluková se podle informací Českého rozhlasu rok před olympiádou v Riu rozchází.

Radek Štěpánek postoupil na tenisovém turnaji v Bogotě do čtvrtfinále. Ve druhém kole porazil šestého nasazeného Australana Samuela Grotha hladce 6:4 a 6:0. Šestatřicetiletý Štěpánek startuje v Kolumbii na divokou kartu a zažil zcela jiný zápas než v prvním kole, v němž s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem sehrál třísetovou bitvu rozloženou navíc kvůli dešti do dvou dnů. Tentokrát na kurtu nestrávil ani hodinu. První set rozhodl jediným brejkem v sedmé hře, ve druhé sadě už dovolil soupeři vyhrát jen sedm míčů.

Ačkoli fotbalisté Mladé Boleslavi vypadli ve 2. předkole Evropské ligy se Strömsgodsetem, trenéra Karla Jarolím potěšil výkon týmu při výhře 1:0 v odvetě. Hráči prý podali bojovný a kolektivní výkon na rozdíl od prvního duelu, ve kterém se prohrou 1:2 připravili o lepší pozici v boji o postup.

Oštěpař Vítězslav Veselý vyhrál na mítinku ve finském Joensuu výkonem 85,24 metru. Nejdelší hod se mu povedl v poslední sérii, kterým o 109 centimetrů porazil domácího mistra Evropy Anttiho Ruuskanena. Vrh koulí vyhrál Tomáš Staněk výkonem rovných 20 metrů.

České pozemní hokejistky na domácím mistrovství Evropy divize B v Praze postoupily do finále a zároveň si zajistily pro příští ročník účast mezi elitou. Rozhodlo o tom jejich semifinálové vítězství 2:1 nad Ázerbájdžánem. V nedělním finále se domácí tým utká s Irskem.

Fotbalisté Jablonce se v 3. předkole Evropské ligy utkají s dánským vicemistrem FC Kodaň, který vyřadil velšský Newtown po výhrách 2:0 a 3:1. První zápas se odehraje už ve středu 29. července v Jablonci, odveta v Dánsku je naplánována na čtvrtek 6. srpna.

Štafeta českých bikerů si při úvodním závodě mistrovství Evropy v cross country v italském Chies D'Alpago dojela pro bronz. Český tým v čele s Jaroslavem Kulhavým tak dal vzpomenout na dva roky starý bronz z Bernu. Zvítězilo Německo před sestavou Švýcarska.

Adéla Sýkorová se v Mariboru stala mistryní Evropy v neolympijské disciplíně sportovní malorážka na 60 ran vleže. V týmové soutěži spolu s Nikolou Mazurovou a Lucií Švecovou získaly stříbrné medaile, lepší byly jen Němky. Soutěž juniorek přinesla českým barvám dokonce tři medaile, protože soutěž ovládla Nikola Foistová před teprve patnáctiletou Sabinou Thurnwaldovou. Spolu s Kateřinou Kolaříkovou dívky vyhrály soutěž družstev. Stříbro získal i junior Filip Nepejchal ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran.

Basketbalisty mistrovského Nymburka posílil další americký rozehrávač. V pořadí pátou novou zahraniční tváří se stal dvaadvacetiletý Chasson Randle, který v českém klubu zahájí profesionální kariéru.

Biketrialista Václav Kolář obhájil titul mistra světa v kategorii elite. Rozhodl o tom vítězstvím v posledním třetím závodě ve španělské Odeně, která byla poprvé v historii jediným dějištěm třídílného šampionátu, a to v průběhu jediného týdne. Další Čech Martin Kakáč obsadil čtvrté místo, v kategorii senior skončil třetí Karel Brambora.