Sport

V pondělí zesnulý legendární český fotbalista Josef Masopust získal Cenu prezidenta UEFA za rok 2014. Každoroční ocenění si od šéfa UEFA Michela Platiniho vysloužil za výjimečný přínos fotbalu, vynikající úspěchy i mimořádné osobní kvality. Platini Masopustovi cenu udělil v neděli, kdy ho přišel osobně navštívit těsně před jeho smrtí během nynějšího pobytu v Praze. "Před rokem jsem se rozhodl, že dám Cenu prezidenta UEFA české legendě, skvělému Josefu Masopustovi. Chtěl jsem Josefovi cenu dát v jeho rodné zemi a viděl jsem ho v neděli u něj doma předtím, než zemřel. Byl to dojemný zážitek, na který nikdy nezapomenu," uvedl Platini.

Tenistka Petra Kvitová vykročila rázně za obhajobu triumfu na trávě ve Wimbledonu. Světová dvojka v 1. kole na centrkurtu v All England Clubu deklasovala Nizozemku Kiki Bertensovou 6:1 a 6:0. V dalším kole se svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy střetne s Japonkou Kurumi Naraovou.

Tři míče dělily letošní finalistku antukového Roland Garros Lucii Šafářovou od vyřazení už v 1. kole Wimbledonu. Loňská semifinalistka prohrávala s Alison Riskeovou z USA 3:6 a 4:5, ale zápas otočila a zvítězila 3:6, 7:5 a 6:3.

Kristýna Plíšková postoupila stejně jako její dvojče Karolína do 2. kola Wimbledonu. V českém duelu porazila Terezu Smitkovou 3:6, 7:5, 7:5. Jedenáctá nasazená Karolína Plíšková porazila Irinu Falconiovou 6:4, 4:6, 6:1.