Bitva se šťastným koncem

Petra Kvitová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po dlouhých 23 letech postoupilo Česko do finále tenisového Fed cupu. Rozhodly o tom v neděli v belgickém Charleroi české reprezentantky, když po tuhém boji zdolaly domácí tenistky 3:2 na zápasy.

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Před zahájením semifinále Fed cupu proti Belgii musel kapitán Petr Pála řešit v Charleroi podstatný problém - zranění týmové dvojky Lucie Šafářové. Na její místo povolal Lucii Hradeckou. Celou situaci popsal takto:

"Lucka Šafářová si při tréninku, který ani nebyl moc náročný, poranila nohu a po konzultaci s doktory jsem se rozhodl povolat místo ní Lucku Hradeckou, protože doktoři říkali, že určitě nebude v sobotu stoprocentně připravená. Lucka byla samozřejmě připravená okamžitě přijet, je na cestě sem a já jsem rád, že přijede. Doufám, že se Lucka Šafářová co nejdříve uzdraví a bude zase připravená."

Navzdory zranění Lucie Šafářové viděl belgický celek svoje šance stále stejně. Daleko větší dopad měla pro domácí podle trenérky Sabine Appelmansové absence druhé hráčky světa Kim Clijstersové. Belgičanky byly odhodlány udělat vše pro to, aby postoupily do finále, a šance obou týmů vnímaly rovnoměrně. Změna na české soupisce neměnila příliš mnoho ani pro belgické singlistky Yaninu Wickmayerovou a Kirsten Flipkensovou. Wickmayerová, momentálně 23. nejlepší hráčka světa, na nedávném turnaji v Paříži ztratila zápas s českou jedničkou Petrou Kvitovou až v samém závěru. V minulosti ji však třikrát porazila a prohrála jen dvakrát.

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Páteční los rozhodl, že v sobotu fedcupové semifinále zahájil duel domácí dvojky Kirsten Flipkensové a Petry Kvitové. První set byl jasnou záležitostí české jedničky, která už po patnácti minutách vedla 4:0. Flipkensová získala až pátý game a Kvitová dovedla sadu do bezproblémového vítězství 6:2. Ve druhém setu se dvojka belgického týmu zlepšila a Petra Kvitová dokonce čelila setbolu. Podařilo se jí ho však odvrátit a o výhře v úvodní dvouhře rozhodla v tie-breaku. Zápas pak v přenosu České televize zhodnotila takto:

"Já se musím přiznat, že jsem byla nervózní celý zápas a bohužel to ze mně ani trošku nespadlo. Určitě jsem ale do něj nastoupila dobře a Kirsten byla trošku pod tlakem, což byla moje výhoda. Ve druhém setu jsem trošku polevila, ona se rozehrála a už to bylo hrozně těžké. V ženském tenisu se říká, že dokud brejk nepotvrdíš, brejk nemáš, a tady to platilo také. Servis, který jsem si prohrála, byla určitě moje chyba, ale naštěstí jsem to potom otočila a ze setbolu jsem vyhrála celý set."

Už páteční los odtajnil jméno druhé české tenistky pro sobotní dvouhry. Kapitán Petr Pála vysvětlil, proč nakonec vsadil na Barboru Záhlavovou-Strýcovou:

Barbora Záhlavová-Strýcová,  foto: ČTK
"Do toho víkendu člověk vstupuje s určitou strategií. Nechtěl bych úplně říkat, jaká je, ale Bára hraje výborně od začátku roku, velká týmová hráčka a strašně těžko se poráží. Myslím, že kdyby se to podařilo podle předpokladů a Péťa vyhrála první zápas, tak právě bude pro Wickmayerovou hrozně těžké Báru porazit. Bára tam s ní může být, jak dlouho bude chtít. Doufám, že to takhle vyjde."

Soupeřkou Barbory Záhlavové-Strýcové byla Yanina Wickmayerová a měla po celý zápas navrch. Vyhrála dvakrát 6:4 a vyrovnala tak stav semifinále na 1:1. Barbora Záhlavová-Strýcová byla po zápase trochu zklamaná:

"Porážka bolí. Ten zápas byl hodně vyrovnaný, měla jsem spoustu šancí, v prvním setu jsem neproměnila 3:2 servis na gameball a tam se to trošku zlomilo. Chyběl kousek. Trošku jsem tam cítila tlak, protože Yanina velmi dobře returnovala, a tak jsem musela dobře servírovat. Poslední game už byl prostě hop nebo trop. Šla jsem na síť, Yanina mě prohodila a konec zápasu. Snažila jsem se, abychom byly na kurtě co nejdéle, abych i já bod přinesla do šatny. Nepovedlo se mi to, ale myslím si, že alespoň tu hodinu a půl jsem ji potrápila."

Zprava Lucie Hradecká,  Petra Kvitová,  Barbora Záhlavová-Strýcová,  Iveta Benešová a kapitán Petr Pála,  foto: ČTK
První den semifinále zhodnotil kapitán Petr Pála:

"Jedna jedna samozřejmě není zase úplné překvapení. Petra začala svůj zápas fantasticky a měla jasně navrch. Pak se dostala trošku do problémů, ale naštěstí to dotáhla do vítězného konce ve druhém setu. Bára také začala velice vyrovnanou partii, prolomila soupeřce podání na 3:2, měla výhodu na 4:2 podržet svůj servis. Myslím, že je to velká škoda, protože by to z ní úplně spadlo, dostala by se soupeřce daleko víc pod kůži, aby Wickmayerová začala trošku o sobě pochybovat. Je škoda, že nedotáhla pár míčů do konce, ale i Wickmayerová zahrála na konci také pár fantastických míčů."

Urputný boj - tak by se dal charakterizovat třetí zápas semifinále Fed cupu, do něhož v neděli nastoupily jedničky obou celků Petra Kvitová a Yanina Wickmayerová. Do poloviny druhého setu se jen těžko dalo odhadnout, která z nich odejde z kurtu vítězně. Nakonec byla šťastnější česká tenistka, která vyhrála po setech 5:7, 6:4 a 6:2. Spolukomentátorka televizního přenosu, bývalá tenistka Denisa Chládková vysoce ocenila výkony obou hráček, zejména pak Petry Kvitové:

"Byl to nádherný zápas, moc hezký tenis. Hlavně ve třetím setu se Petra rozjela úplně do koncertu. Jak byla nejistá na konci druhého setu, tak v tom třetím povyrostla sebevědomím, šel ji první servis, neskutečně si tím pomáhala. A hlavně zrychlila hru od základní čáry, téměř přestala dělat chyby, a opravdu dostala Yaninu pod tlak. V podstatě ji vždy buď donutila k chybě, nebo si došla pro winner. Opravdu ji přejela v tom, že ji dokázala zatlačit a dohrávat si balóny. Ten třetí set byl opravdu úžasný."

Yanina Wickmayer  (vpravo nahoře) s Kirsten Flipkens a Barbora Záhlavová-Strýcová s Ivetou Benešovou  (vpravo dole),  foto: ČTK
Petra Kvitová ke své hře po zápase řekla:

"To byl určitě jeden z nejtěžších zápasů ve Fed cupu. Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla, zejména proto, že jsem první set prohrála. Říkala jsem si ale, že stejné to bylo v Paříži, tam jsem také s Yaninou prohrála první set, a nevzdala jsem se. Pořád jsem si říkala, že musím bojovat, že ten to prostě musím vydřít. Nervozita ze mně spadla během prvního setu, což bylo jenom dobře, a potom už jsem hrála uvolněně a šla jsem do toho."

Čtvrtá dvouhra se českému týmu vůbec nepovedla. Barbora Záhlavová-Strýcová se prakticky nedostala do hry a prohrála s Kirsten Flipkensovou 2:6 a 3:6. Pětadvacetiletá plzeňská rodačka hrála možná až příliš pasivně a nechala si vnutit styl soupeřky, která se snažila rozhodit rytmus hry a střídala údery. Celkem pětkrát si česká tenistka prohrála v utkání podání a zápas ztratila za hodinu a čtvrt.

O postupujícím do finále tedy rozhodovala závěrečná čtyřhra. Do ní nastoupily na české straně opět Barbora Záhlavová-Strýcová a s ní Iveta Benešová, na belgické pak singlistky Yanina Wickmayerová a Kirsten Flipkensová. Navrch měla tentokrát větší sehranost českého páru, který své soupeřky porazil dvakrát 6:4. Kapitán Petr Pála s takový výsledkem počítal:

"Určitě jsme čekali, že to bude takto těsné. Před utkáním byly slyšet hlasy, že bude konec po singlech, ale já jsem si říkal, že klidně může být 2:2, protože jsem věřil, že jsme jasně lepší v deblu. A také kromě jednoho zaváhání v prvním setu, kdy Bára podržela těžký game, holky jasně dominovaly a byly lepší celý druhý set. Bára se potřebovala nabudit, protože byla strašně moc zklamaná po prohraném utkání, ale to se muselo hodit za hlavu. Já jsem se ji ptal, zda by brala, kdyby bylo dva dva než jsme sem jeli, a šla hrát debla, a ona řekla, že jo. Tak jsem ji řekl: No vidíš, tak to máš. Dala se dohromady za deset minut a pak byla nabuzená. Stačilo jednou podržet těžký servis a hrály výborně holky."

V listopadovém finále si Češky zahrají v Rusku, které v semifinále porazilo obhájkyně trofeje Italky jednoznačně 5:0.

klíčové slovo:
spustit audio