Sport

Čeští atleti vybojovali v předprogramu Zlaté tretry v Ostravě tři medailová umístění. Chodkyně Anežka Drahotová vyhrála závod na nemistrovské trati 3000 metrů v českém rekordu 11:52,38 minuty. Koulař Tomáš Staněk skončil třetí výkonem 20,02 metru a stejné umístění si připsal tyčkař Jan Kudlička skokem přes 555 centimetrů. Zuzana Hejnová na Zlaté tretře v Ostravě vyhrála svůj první závod na 400 metrů překážek po téměř roce. Mistryně světa, která se dlouho potýkala se zdravotními problémy, zvítězila v čase 55,13 sekundy před Denisou Rosolovou (55,45).

Výškař Jaroslav Bába obsadil na Zlaté tretře druhé místo. V nepříznivém počasí skočil 224 cm stejně jako vítězný Ukrajinec Bohdan Bondarenko.

Málo povedený vstup do sezony prožila oštěpařka Barbora Špotáková, která nedokázala na Zlaté tretře pokořit ani šedesátimetrovou hranici. Výkonem 58,37 skončila pátá hned za Ruskou Marií Abakumovovou. Vítězkou se stala Marharyta Dorožonová v izraelském rekordu 63,85.

Tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek zvládli své úvodní zápasy na Roland Garros a v druhém kole nastoupí proti sobě. Čtvrtý hráč světa Berdych porazil Japonce Jošihita Nišioku 6:0, 7:5 a 6:3 a Štěpánek si poradil s Ivanem Dodigem z Chorvatska, kterého zdolal 5:7, 6:3, 6:4 a 6:1.

Petra Kvitová vybojovala na tenisovém Roland Garros postup do 2. kola. Marinu Erakovicovou z Nového Zélandu zdolala za dvě a půl hodiny 6:4, 3:6, 6:4.

Tenistka Andrea Hlaváčková prohrála v 1. kole antukového Roland Garros v Paříži se světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA po setech 2:6 a 3:6.

Tenistka Klára Koukalová prohrála na Roland Garros s Dankou Koviničovou z Černé Hory 3:6, 6:7 a potřetí za sebou vypadla v Paříži v 1. kole.

Dvacetiletá tenistka Tereza Smitková postoupila při své premiéře na Roland Garros do druhého kola. Američanku Taylor Townsendovou porazila 6:3, 6:4.

Jiří Veselý vypadl na Roland Garros v 1. kole. V pětisetovém dramatu podlehl za čtyři hodiny Leonardu Mayerovi z Argentiny 6:3, 6:7, 3:6, 7:5, 2:6.

Třináct českých posádek v čele s hvězdami Ondřejem Synkem a Miroslavou Knapkovou se koncem týdne představí na mistrovství Evropy ve veslování. Oba skifaři budou v Poznani útočit na třetí kontinentální titul za sebou, šampionát obnovený v roce 2007 vyhráli již čtyřikrát v kariéře.

Prestižním derby podještědských rivalů vyvrcholí ve středečním finále v Mladé Boleslavi Pohár FAČR. Jablonečtí fotbalisté by vítězstvím podtrhli úspěšný ročník, v němž obsadili třetí místo v lize. Liberec chce ale soupeři vrátit předchozí dvě porážky z nejvyšší soutěže a triumfem napravit nepovedenou sezonu, v níž musel odvracet hrozbu sestupu.

Čeští fotbalisté při oslavách výročí finále mistrovství Evropy 1996 oplatili Německu tehdejší porážku 1:2 v prodloužení a v exhibičním utkání v pražském Edenu zvítězili 6:3. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina staršího nastoupili v téměř stejném složení jako před 19 lety ve Wembley a pod dirigentskou taktovkou Pavla Nedvěda s Patrikem Bergerem přehráli německé legendy v čele s Lotharem Matthäusem.

Golfistka Klára Spilková neuspěla v evropské kvalifikaci o účast na US Open. Česká hráčka měla boj o dámský major, který se v Pensylvánii uskuteční od 9. do 12. července, dobře rozehraný a po 18 jamkách se dělila o vedení, ale na druhé osmnáctce se zhoršila a mezi pět postupujících se nevešla.