Světoví atleti v Ostravě

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bez světového rekordu i bez některých hvězd atletického nebe se konala ve čtvrtek a zejména v pátek v Ostravě letošní Zlatá tretra. Přesto start osmi olympijských vítězů z Pekingu, stejného počtu mistrů světa z loňského Tegu, devíti světových šampionů z Berlína 2009 a více než dvaceti medailistů z vrcholných soutěží byl skvělou podívanou na 51. ročníku tohoto výjimečného atletického klání. Diváci, kteří svou účastí už tradičně nezklamali, viděli na vlastní oči výkony celé řady atletických hvězd, s tou nejzářivější, jamajským sprinterem Usainem Boltem, v čele.

Oscar Pistorius,  foto: ČTK
Letošní účast atletů byla ochuzená o některé hvězdy. Po neúčasti kubánského překážkáře Dayrona Roblese se ze závodu na osm set metrů odhlásil světový rekordman Keňan David Rudisha, který bez bližších podrobností k účasti nedostal svolení domácí federace. Olympijský vítěz Dayron Robles z Kuby v roce 2008 zaběhl v Ostravě světový rekord na 110 metrů překážek, tentokrát však chyběl. Poprvé v životě totiž dostal víza do USA a využije toho ke startu na mítincích Diamantové ligy v Eugene 2. června a v New Yorku o týden později. Naopak pořadatelé na poslední chvíli získali do soutěže kladivářek bývalou mistryni světa Yipsy Morenovou z Kuby a mezi sprintery se objevil Američan Wallace Spearmon, který nakonec vyhrál běh na 200 metrů. Už před startem rozdával úsměvy a na tiskové konferenci prohlásil, že je to jeho ostuda, že v Ostravě startuje vůbec poprvé. Do Ostravy se vrátil i Jihoafričan Oscar Pistorius, který tam měl loni premiéru. Paralympijská hvězda, závodící na speciálních protézách, loni skončila šestá. "Celkovou úrovní mítinku jsem byl mile překvapen a jsem rád, že se můžu znovu vrátit,"řekl Oscar Pistorius prostřednictvím telemostu. Letos se tento mimořádný běžec marně pokoušel o olympijský limit. K cestě do Londýna potřeboval na čtvrtku zaběhnout čas 45,30, ale daleko za ním zaostal a výkonem 47,66 skončil poslední. Příjemně naopak překvapil francouzský tyčkař Renaud Lavillenie, který skočil téměř šest metrů.

Zuzana Hejnová,  foto: ČTK
Už ve čtvrtek se na vítkovickém stadionu děly věci. Krisztián Pars z Maďarska předvedl nejdelší letošní hod kladivem na světě 82,28 metru. Tak daleko nikdo tři roky nehodil. Závod žen vyhrála v rekordu mítinku Němka Betty Heidlerová, která přesunula své náčiní na vzdálenost 78 metrů a sedmi centimetrů. V pátek pak v úvodním závodu roku překážkářka Zuzana Hejnová obsadila na 400 metrů překážek druhé místo za Bulharkou Vaniou Stambolovovou:

"Abych pravdu řekla, čekala jsem trochu lepší výkon a chtěla jsem tady před domácím publikem vyhrát. Zklamaná určitě nejsem, podmínky nebyly ideální, když bylo teplo, tak hrozně foukalo. Nevymlouvám se ale na to a věřím, že poběžím ještě mnohem líp v sezóně."

Čtvrtkařka Denisa Rosolová před dvěma lety na Zlaté tretře oslnila osobním rekordem, letos ale skončila hluboko v poli poražených. Měla být součástí hvězdné bitvy s Američankou Sanyou Richardsovou-Rossovou, do boje o čelní pozice však vůbec nepromluvila. Obsadila páté místo a ke spokojenosti měla daleko:

Denisa Rosolová,  foto: ČTK
"Pořád to není limit na olympiádu, ještě mi trošičku chybí, ale třeba to výjimečně vyladím až směrem k ní. Kdybych tak ještě mohla pokračovat o padesát metrů dál... Dneska to byl takový hodně zajímavý vítr."

Nedařilo se v Ostravě Jakubu Holušovi. Halovému vicemistrovi světa v běhu na 800 metrů se start nepovedl úplně podle představ, i když rodák z blízké Opavy vnímal i podporu fanoušků, kteří ho hnali kupředu. "Ze začátku se mi běželo dobře a ještě na pětistovce jsem si říkal, že to je rychlé. Ale pak jsem vytuhl a poslední dvoustovku to nebylo ono. Byla už trochu zima," popisoval své dojmy. Páté místo Jakuba Holušu vůbec neuspokojilo, i když už má v kapse nominační limit pro olympijské hry v Londýně. Ani dvoustovkář Pavel Maslák nebyl spokojen se svým pátým místem.

To oštěpař Vítězslav Veselý mohl zářit štěstím. Vyhrál i druhý svůj závod sezony. Na Zlaté tretře v Ostravě hodil 85,67 metru a podruhé si připsal skalp dvojnásobného olympijského vítěze Andrease Thorkildsena z Norska. Svůj letošní nejlepší výkon ze Šanghaje vylepšil o 27 centimetrů:

Vítězslav Veselý,  foto: ČTK
"Líp jsem si ani začátek sezóny nedovedl představit a jsem rád, že to tak dopadlo. Doufám, že to bude dobrý odrazový můstek do dalších závodů a hlavně pro psychiku závodníka to udělá hodně, že ta příprava a dřina se zúročují. Je určitě příjemné, že člověk může být na prvním místě, ale je to začátek sezóny a Andreas se třeba dneska chytil, takže to ještě bude zajímavé. Důležité jsou pak ty hlavní závody, tam se teprve bude lámat chleba a tam se uvidí."

Mezi oštěpařkami dominovala Barbora Špotáková. Hodem dlouhým 67 metrů a 78 centimetrů překonala v Ostravě rekord mítinku i letošní světové maximum. Prolomila tak smůlu, která ji v předchozích letech na Zlaté tretře provázela:

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
"No, já jsem si říkala, že to slovo ‚prolomila' bych asi nepoužila, myslím, že to spíš bylo takové nějaké smíření se, vnitřní vyrovnání s Ostravou. Řekla jsem si, že tomu nechám volný průběh, a když to bude dobré, tak to bude dobré. Myslím, že jsem to zvládla dobře a konečně jsem si to užila, spíš než že bych něco prolomila. Vítr byl chvílemi záludný. Zrovna u toho nejdelšího hodu jsem zvedala ruce, že to poletí k sedmdesáti metrům - a najednou jsem viděla, jak ten oštěp zahnul doleva a dolů. Myslím, že ho tam nějaký poryv trochu smetl, ale nakonec nebylo potřeba hodit sedmdesát. Je potřeba schovat si metry na další závody, důležité je, že bych letos Tretru vyhrála třemi hody."

Barboru Špotákovou také potěšilo, že porazila Márii Abakumovovou. Souboj s ní ještě před startem označila Barbora Špotáková za odvetu za úvodní závod sezony z Dauhá, kde ji právě tato Ruska porazila:

"Definitivně chystám odplatu, protože ona teď vůbec neházela v Dauhá dobře, trefila jen jeden pokus a měla obrovskou radost. Já si ale myslím, že jsem schopná lepších výkonů, doufám, že se mi to v Ostravě povede, i když se mi tam poslední roky nedařilo tak, jak bych si přála. Tentokrát se ale do Ostravy těším a věřím, že se zlepším a Márii Abakumovovou porazím." Což se také stalo.

Usain Bolt,  foto: ČTK
Hvězdou číslo jedna ostravského klání atletů byl jamajský sprinter Usain Bolt. Ostravu má vskutku rád, běžel tu letos pošesté a chtěl vylepšit svůj nejlepší letošní čas 9,82 sekundy z Kingstonu. Bohužel se mu to nepovedlo. Nejrychlejší muž planety zvládl stovku za 10 celých 4 setiny sekundy a ze svého času byl rozladěný:

"Byl to prostě špatný den. Nevím úplně přesně, co se stalo, ale při rozcvičení jsem si vyzkoušel pár startů a měl jsem z nich dobrý pocit. V závodě už to ale nešlo. Sice jsem vyhrál, ale mohu říct, že jsem necítil takovou výbušnost, jako obvykle. Byl jsem překvapený úplně stejně jako vy. Musel jsem vyvinout obrovské úsilí, abych alespoň vyhrál. Budu si o tom muset promluvit s trenérem a zlepšit to."

Po svém startu se Usain Bolt setkal s manažerem mítinku Alfonzem Juckem:

"Mluvil jsem s ním a dokonce se mi omlouval za tento výkon. Jsme nadšení, že tu byl, že jsme mohli nabídnout největší hvězdu světové atletiky. Je to výjimečná příležitost a nikdy nevíte, jestli se vám ji podaří zopakovat. On byl ale zklamaný, rozhodně si troufal na lepší čas. Myslel si to i jeho trenér, manažer a veškeré okolí. Ale opravdu ho ten čas neuspokojuje."

Usain Bolt by byl rád, kdyby dostal v budoucnu v Ostravě šanci napravit svůj letošní výkon. A vzhledem k nadstandardním kontaktům obou stran je možné, že to bude už příští rok.

klíčové slovo:
spustit audio