Bolt se chce na Zlatou tretru vrátit zase, Špotáková ne

Petr Frydrych, foto: ČTK

Chlad, vítr a déšť sužovaly účastníky atletického mítinku Zlatá tretra. Přesto se 22 tisíc diváků na Městském stadionu v Ostravě dočkalo jednoho světového rekordu a čtyř nejlepších výkonů letošního roku, z nichž o jeden se postaral český závodník.

Největší hvězdou Zlaté tretry byl jamajský sprintér Usain Bolt. Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa si přišel zkusit netradiční 300 metrovou trať: "Baví mě zkusit si občas netradiční disciplínu, pustit se do něčeho nového a trochu tím narušit stereotyp. Ale o tom, že bych měl překonat rekord na 300 metrů, jsem opravdu ještě nepřemýšlel. Vždyť ještě před příjezdem do Ostravy jsem ani neznal jeho hodnotu – 30,85 sekundy – to je docela rychlé, ale když nebude pršet, foukat a nebude moc velká zima, můžu zaběhnout zajímavý čas. Těším se."

Asafa Powell,  foto: ČTK
Jenže ve čtvrtek odpoledne v Ostravě pršelo, foukalo a byla zima, která Boltovi vadí ze všeho nejvíc. K historickému výkonu na třístovce mu tak chybělo 12 setin sekundy: "Ano, tušil jsem, že mě třístovka bude bolet. Neběhám v takové pohodě jako loni, takže jsem ani nečekal, že to bude lehký závod. Ale i tak jsem si to užil a určitě chci třístovku zase někdy běžet. A klidně tady v Ostravě. Určitě se zase vrátím. Znovu tu byla skvělá atmosféra.je tu výborné publikum. Lidé mě tu mají rádi a já je taky."

Usain Bolt,  foto: ČTK
Jamajka má ve světové špičce i další sprintérskou hvězdu: Asafa Powell vyhrál běh na sto metrů časem 9,83 sekundy a právě Bolta překonal dosud nejlepším letošním výkonem. Na stejné trati se ale v Ostravě neutkali.

"Neměl by to být pro atleta žádný rozdíl, běžet závod bez Usaina Bolta anebo po jeho boku. Ale ten rozdíl tam přesto je. Pocitově, a taky v tom, že když jsem například favorit a je to nějaký lehčí běh, tak si můžu dovolit zvolnit, zpomalit, běžet uvolněněji, bez takového toho tlaku. Ale když jsem na trati já, Usain nebo Tyson (rovněž jeden z nejlepších současných sprinterů Američan Tyson Gay – pozn. red.), tak nemůžu ani na desetinu sekundy v ničem zaváhat. Musím běžet stále naplno, soustředit se na celý běh. Prostě není tam prostor na nic jiného,"řekl Asafa Powell, který se na Zlaté tretře také postaral o nejlepší výkon všech dob, byť na neobvyklé trati 100 yardů, kde časem 9,07 o 14 setin sekundy překonal letitý rekord z roku 1967.

Barbora Špotáková,  foto: ČT
I další dva nejlepší letošní výkony patřily běžcům: Meselech Melkamuová z Etiopie zvládla 10.000 metrů za 31 minut 4,52 sekundy. Keňan Yusuf Biwott později absolvoval 3000 metrů za 7 minut 31,68 sekundy, což je zároveň vylepšený rekord mítinku Zlatá tretra.

Petr Frydrych,  foto: ČTK
Publiku ale hned v úvodu udělal radost český oštěpař Petr Frydrych hodem dlouhým 88 metrů 23 centimetrů. V čele letošních tabulek téměř o dva metry překonal svého krajana Vítězslava Veselého, a v domácí historii se vyšvihl na druhé místo za svého kouče, světového rekordmana a také ředitele mítinku Jana Železného. "Takže teďka hlavně tu výkonnost stabilizovat a vydržet zdravej," přál si Frydrych.

Denisa Rosolová, která měla před závodem daleko skromnější přání, vyhrála čtyřstovku. Zato olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, byť skončila druhá, velmi toužila po triumfu. V Ostravě se jí ale už tradičně nedaří a možná to byla její poslední Zlatá tretra.

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio