Zlatá tretra chce být brzy "diamantová"

Usain Bolt, foto: ČTK

Zlatá tretra má jedno z nejlepších obsazení v historii. Přesně za týden se v Ostravě představí výkvět světové atletiky. Organizátoři totiž dokázali přilákat více než deset olympijských vítězů či světových šampionů.

Hlavní hvězdy ostravského mítinku představil sportovní manažer Alfons Juck.

"Je jasné, že Usain Bolt poběží nejdelší trať v sezóně, takže ho diváci v Ostravě uvidí nejdéle. Asafa Powell a další skvělá jména. K tomu česká špička v čele s Barborou Špotákovou, dále Petr Svoboda, Jiřina Ptáčníková, Lucie Škrobáková ad. Posledním hvězdným jménem je nejlepší světová sprinterka posledních dvou let Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová, která vyhrála zlato v Pekingu i Berlíně."

Usain Bolt,  foto: ČTK
Nejlepší sportovec světa Usain Bolt poběží netradiční trať 300 m. Diváci ho tak budou moci sledovat prakticky z kteréhokoliv místa pravděpodobně opět vyprodaného stadionu. Jeho krajan Asafa Powell se zase příznivcům královny sportů představí zřejmě dvakrát, neboť na hladké stovce se před finále poběží ještě rozběhy. Poslední ohlášená hvězda, mistryně světa a olympijská vítězka v běhu na 100 metrů Shelly-Ann Fraserová, umí rovinku za 10,73 a tak je velká šance na první ženskou stovku pod jedenáct sekund na českém území. Vedle zmíněných hvězd přijedou do Ostravy také překážkář Dayron Robles z Kuby, který předloni v Ostravě zaběhl světový rekord, americká překážkářka Lolo Jonesová, skvělý keňský mílař David Rudisha, či chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. Největší české naděje se budou tradičně soustředit do oštěpařského sektoru. Oštěpařka Barbora Špotáková zahájila sezónu v katarském Doha druhým místem.

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
"Je až neuvěřitelné, že na území ČR se něco takového uskuteční. Už jsem několik mítinků objela a takto plný stadion a atmosféra je na málokterém z nich. Takže jednou tady ta diamantová liga možná bude. Těším se na Zlatou tretru, doufám, že si jí užiji ještě více než v minulosti, protože mě domácí publikum spíše znervózňuje než pomáhá. Doufám, že v pořádku bude i moje achillovka, protože pořád to není ono. Možná vynechám nějaké pokusy, ale rozhodně bych chtěla konečně vyhrát."

Špotáková zmínila Diamantovou ligu. Jak vidí šanci zařazení Ostravy do tohoto prestižní seriálu Alfons Juck?

Jan Železný,  foto: ČTK
"Výrazně se zvýšila. Můžete splnit všechny technické podmínky a účast hvězd, ale hlavně jde o sportovní diplomacii, protože Ostrava se musí srovnávat s městy jako Londýn, Paříž, Lausanne nebo New York a to je složité."

Na manažerova slova navázal v optimistickém tónu i ředitel mítinku Jan Železný.

"Věřím, že se Diamantová liga jednou povede. Záleží také na divácích, závodnících, financích a také lobbingu. Myslím, že v tom velmi dobře pracujeme. Jsou tu náznaky, že by se Diamantová liga mohla rozšířit o jeden mítink, takže děláme všechno pro to, aby to byla právě Zlatá tretra Ostravy, ale nikdy nemůžete říct nic předem."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio