Sport

České tenistky plní roli favoritek a už jen bod je dělí od postupu do semifinále Fed Cupu. Výběr kapitána Petra Pály je sice v Québecu bez největších hvězd, ale nad Kanadou vede v 1. kole po úvodním dnu 2:0 na zápasy. Karolína Plíšková porazila Francoise Abandaovou 6:2, 6:4 a druhý bod přidala Tereza Smitková po snadné výhře nad Gabrielou Dabrowskou 6:1 a 6:2. Před zápasem Plíšková komunikovala přes textové zprávy s českou jedničkou Petrou Kvitovou, která se tentokrát z utkání omluvila. "Napsala mi, že drží palce a že to zvládneme," uvedla Plíšková.

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová skončila pátá ve stíhacím závodu na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. V hustém sněžení vyhrála Běloruska Darja Domračevová i se čtyřmi chybami na střelnicích. Druhá byla se ztrátou 6,8 sekundy Finka Kaisa Mäkäräinenová, třetí skončila vítězka sprintu Laura Dahlmeierová z Německa. Soukalová jela skvělý závod, do kterého vybíhala z dvacátého místa s mankem více než minutu. Na prvních třech položkách ale neminula a po třetí střelbě se dokonce ocitla v čele závodu. Dvě chyby v závěru ji ale odsunuly, přesto si připsala třetí nejlepší individuální výsledek v sezoně. Třetí místo po sprintu neudržela Veronika Vítková, a to vinou pěti trestných kol a zmatků na poslední střelbě, po nichž byla klasifikována na 11. místě.

Biatlonista Michal Šlesingr medaili ve stíhacím závodu v Novém Městě na Moravě nezískal, po horším běžeckém výkonu a jedné chybě na střelnici skončil jedenáctý. Závod Světového poháru vyhrál díky skvělému běhu Slovinec Jakov Fak, vítěz sobotního sprintu, který v závěru udolal rychlým tempem Němce Simona Schemppa. Třetí místo obsadil Francouz Martin Fourcade.

Český lyžař Ondřej Bank měl těsně před cílem sjezdu do kombinace na mistrovství světa v americkém Beaver Creeku těžký pád a lékaři ho v cílovém prostoru několik desítek minut ošetřovali. Nakonec byl odvezen na kanadských saních. Podle agenturních fotografií měl krvavé šrámy v obličeji, zprávy z jeho týmu hovoří o tom, že už je při vědomí. Na posledním mezičasu jel Bank na třetí pozici, ale po skoku v jedné z posledních zatáček přišel o lyži, která se mu zařízla do sněhu. Cílem proletěl v kotrmelcích a chvíli zůstal v bezvědomí.

V předchozím závodu ve sjezdu obsadil Ondřej Bank senzační sedmé místo. Ztratil pouhých 56 setin na nečekaného vítěze Patricka Künga ze Švýcarska, který vybojoval první medaili z MS v kariéře. Druhý skončil Američan Travis Ganong s mankem 24 setin a získal rovněž premiérovou medaili z MS, třetí byl další švýcarský závodník Beat Feuz. Od medaile Banka dělilo 25 setin. Bank předvedl životní jízdu. "Byl to nádherný závod, úžasná trať, já to tady mám strašně rád, paráda," radoval se. Bank se postaral o nejlepší výsledek českého lyžaře ve sjezdu v historii.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka skončil třetí v závodu Světového poháru v německém Titisee-Neustadtu. Byl to jeho poslední start před mistrovstvím světa ve Falunu. Vyhrál Nor Anders Fannemel, druhý byl Polák Kamil Stoch. Koudelka, který se dostal na stupně vítězů poosmé v sezoně a podesáté v kariéře, vynechá v SP následující lety ve Vikersundu. Koudelka skočil v prvním kole 131,5 metru a byl jedenáctý, ale na pódium mu scházelo jen pět a půl bodu. V druhém pokusu využil příznivých povětrnostních podmínek a doletěl až na 140,5 metru.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová završila sprinterský Světový pohár v Heerenveenu třetím místem v závodě na 1000 metrů. V elitním seriálu je to její třetí bronz v kariéře.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila sedmá na Světovém poháru v kanadském Val St. Come, který byl možná její poslední v kariéře. Dvaatřicetileté boulařce unikl postup do šestičlenného superfinále o 32 setin bodu, nicméně i ve druhém závodu po nevydařeném mistrovství světa v Rakousku atakovala nejvyšší příčky. Sudová původně po šampionátu v Kreischbergu uvažovala o konci sezony a možná i kariéry, ale sáhla do vlastních úspor a vydala se ještě na dva závody do zámoří. Před týdnem v Lake Placid si spravila chuť pátým místem a teď v mrazivé Kanadě jí těsně unikla druhá finálová jízda. Z vítězství se radovala americká hvězda Hannah Kearneyová, trojnásobná mistryně světa.

Sjezdařka Pavla Klicnarová získala na Světové zimní univerziádě ve Španělsku stříbro v kombinaci. Za vítěznou Ruskou Darjou Ovčinnikovovou zaostala v součtu super-G a slalomu o 26 setin sekundy. Po úvodní rychlostní disciplíně byla sedmadvacetiletá vysokoškolačka pátá, ale druhým slalomářským časem se pak posunula až na stříbrnou pozici. Postarala se tak o první českou medaili po přesunu univerziádních soutěží ze Slovenska, kde výprava získala jedno zlato, jedno stříbro a čtyři bronzy.

Pavel Maslák vyhrál na mítinku v Saské Kamenici závod na 400 metrů. Časem 45,82 vytvořil nový rekord mítinku a jen o dvě setiny zaostal za svým týden starým maximem z Moskvy. Dál s převahou vede letošní evropské tabulky, dnes nejbližšího soupeře Poláka Rafala Onelka porazil o 86 setin.

Favorizovaný Adam Sebastian Helcelet získal halový titul českého mistra v sedmiboji a ujal se vedení ve světových atletických tabulkách. Ve dvoudenní soutěži v pražské Stromovce nasbíral 6164 bodů a prakticky si zajistil účast na březnovém mistrovství Evropy v Praze.

Kateřina Cachová se stala českou atletickou mistryní v pětiboji. V pražské Stromovce vytvořila rekord šampionátu výkonem 4386 bodů a zlepšením osobního maxima o 247 bodů si řekla o start ve víceboji na halovém mistrovství Evropy v Praze. Místo má už jisté česká jednička Eliška Klučinová, která dva týdny po osobním rekordu v Apeldoornu (4531 bodů) dala přednost tréninku.

České florbalistky porazily v Nitře v kvalifikaci mistrovství světa Rusko 8:1, zůstávají bez ztráty bodu a zajistily si účast na prosincovém turnaji v Tampere.

Tenistka Nicole Vaidišová se poprvé po návratu na kurty dostala do semifinále turnaje nižší kategorie ITF. Bývalá světová sedmička postoupila z kvalifikace mezi čtyři nejlepší hráčky v americkém Midlandu, ale v boji o finále prohrála s Němkou Tatjanou Mariaovou (148. WTA) 4:6 a 5:7.

Chození o berlích střídá s ležením na posteli, do toho lyžař Tomáš Kraus přijímá návštěvy, telefonuje a odpovídá na povzbudivé zprávy od kamarádů. Český skikrosař je den po operaci zlomené stehenní kosti v nemocnici ve švýcarském Churu v dobré náladě, i když sezona pro něj skončila. O dalším pokračování kariéry se zatím nehodlá bavit, byť aktuálně o něm nechce moc slyšet. Než ale udělá rozhodnutí, jestli bude ještě rok závodit, jak původně chtěl, chce se nejprve uzdravit. Zranil se ve čtvrtfinálové jízdě na Světovém poháru v Arose. Kraus ještě chvíli před cílem byl na nepostupové třetí pozici, ale cítil rychlost a věřil si, že na posledním skoku by mohl doletět na druhé místo. Při pádu si zlomil pravou stehenní kost, ze svahu odjel na kanadských saních.