Úspěšný víkend: Sáblíková a atleti přivezli cenné kovy

Martina Sáblíková, foto: ČTK

Skvělý výkon v závěrečném závodu na 5000 metrů zajistil rychlobruslařce Martině Sáblíkové stříbrnou medaili na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru. Dvě bronzové medaile v neděli přidali čeští atleti na halovém mistrovství Evropy v Bělehradu. Adam Sebastian Helcelet si v sedmiboji udržel třetí místo, na kterém byl po sobotní části. V závěrečném závodě mužů na 4x400 metrů předstihl Pavel Maslák na posledním úseku dva soupeře a k individuálnímu zlatu za čtvrtky přidal kolektivní bronz.

Skoro jsem to už po pětistovce vzdala, říká Sáblíková

Martina Sáblíková,  foto: ČTK
Trojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková deklasovala v poslední disciplíně čtyřboje konkurenci, jako jediná se dostala pod hranici sedmi minut a posunula se ze čtvrtého místa na druhé. Z vítězství se radovala favorizovaná Nizozemka Ireen Wüstová, která získala již šesté světové zlato ve víceboji. Sáblíková po nepříliš vydařené sobotní pětistovce postupně stoupala výsledkovou listinou. Ovládla trojku, na patnáctistovce byla třetí a v závěrečné pětce potvrdila, že na nejdelší ženské trati nemá konkurenci.

"Je to hodně neuvěřitelné stříbro. Po pětistovce jsem si říkala, že to nepůjde ani na bronz. Natož na stříbro. Bylo to hodně psychicky náročné a jsem ráda, že mám za sebou takové lidi. Tým, trenéra i bratra, který mě přemlouval, abych to nevzdávala. Bez nich bych po pětistovce možná vzdala," uvedla Sáblíková pro Radiožurnál. Devětadvacetiletá česká reprezentantka získala na vícebojařském MS již sedmou medaili. Ve sbírce má čtyři zlata včetně loňského titulu, dvě stříbra a bronz.

Maslák se stal halovým mistrem Evropy

Pavel Maslák dobíhá jako první do cíle,  foto: ČTK
Pavel Maslák se stal potřetí za sebou halovým mistrem Evropy v běhu na 400 metrů. Třetí titul na této trati získal jako první běžec v historii a napodobil hattrick Jarmily Kratochvílové v této disciplíně z let 1981 až 1983. Dvojnásobný halový mistr světa v Bělehradu zvítězil v nejlepším evropském čase roku 45,77 sekundy. K individuálnímu zlatu pak přidal v neděli kolektivní bronz.

Maslák završil hvězdnou půlhodinu českého týmu. Před ním získali stříbrné medaile čtvrtkařka Zuzana Hejnová a koulař Tomáš Staněk, bronzem zkompletoval sobotní sbírku Filip Sasínek v běhu na 1500 metrů. Jednadvacetiletý Sasínek nečekaně zastoupil českého rekordmana Jakuba Holušu, který nemohl kvůli zranění obhajovat titul z Prahy. Závod vyhrál v čase 3:44,82 minuty Polák Marcin Lewandowski, který před dvěma lety v české metropoli triumfoval na osmistovce. Sasínka porazil už jen Kalle Berglund ze Švédska, za kterým český reprezentant výkonem 3:45,89 minuty zaostal o 33 setin. "První medaile, jsem strašně šťastnej," rozplýval se český talent.

Helcelet má bronz ze sedmiboje, Mayer připravil Šebrleho o rekord

Nový evropský rekordman Kevin Mayer  (uprostřed) a Adam Sebastian Helcelet  (vpravo),  foto: ČTK
Adam Sebastian Helcelet vybojoval na halovém mistrovství Evropy bronzovou medaili v sedmiboji. V závěrečném běhu na 1000 metrů uhájil třetí místo, na kterém se držel od konce prvního dne. V Bělehradu nasbíral 6110 bodů a do sbírky českého týmu přidal šestý cenný kov a třetí bronz. V novém evropském rekordu získal titul Francouz Kevin Mayer, který součtem 6479 bodů vymazal z čela tabulek výkon Romana Šebrleho z roku 2004 (6438).

Česká výprava se sedmi medailemi obsadila v hodnocení zemí páté místo. Šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák měl po halovém mistrovství Evropy v Bělehradu na tváři jen úsměvy a zářil spokojeností. Šampionát byl druhý nejúspěšnější v samostatné historii, lepší bilanci měli atleti pouze v roce 2000 v Gentu, kde právě Dvořák vyhrál sedmiboj. Tehdy se "urodilo" rovněž sedm medailí, ale tři zlaté, zatímco v Srbsku Češi dosáhli na bilanci jedné zlaté, dvou stříbrných a čtyř bronzových. Nyní musí Dvořák s trenéry závodníků probrat, jak uspět také v létě na mistrovství světa v Londýně.