Sport

Mistrovství České republiky v atletice na Městském stadionu ve Vítkovicích přišlo ještě před svým začátkem o dvě velké hvězdy. Oštěpaři Vítězslav Veselý a Barbora Špotáková se rozhodli šetřit síly, zaměřit se na přípravu na blížící se mistrovství Evropy a svůj start zrušili. Veselého navíc pobolívá stehenní sval.

České volejbalistky porazily na turnaji Grand Prix v Brně Mexiko 3:0 a mají pátou výhru, která jim zajistila účast ve Final Four třetí skupiny.

Mistrovství Evropy bude bez úřadující mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové. Bronzová olympijská medailistka se po rozběhu na mistrovství České republiky v Ostravě rozhodla zrušit účast v Curychu a ukončit sezonu. Důvodem je bolestivý zánět v patě, který hodlá uzdravit radikálním způsobem, aby mohla být připravena v říjnu k zahájení přípravy na další sezonu s vrcholem na mistrovství světa v Pekingu. Naopak překážkář Petr Svoboda v Ostravě prokázal, že je po vážných zdravotních problémech opět připraven podávat špičkové výkony. V Ostravě vyhrál závod na 110 metrů překážek v solidním čase 13,50 sekundy. Hlavně si ale dokázal, že je zdravý. Tři a půl roku ho trápila Achillova šlacha, kvůli které málem přišel o nohu.

Nejlepším českým basketbalistou za sezonu 2013/14 byl zvolen Tomáš Satoranský, mezi ženami získala ocenění Eva Vítečková. Oba obhájili loňská prvenství, Vítečková triumfovala už popáté za sebou. Výsledky ankety České basketbalové federace byly vyhlášeny v Mariánských lázních. Svými hlasy o nich rozhodli trenéři, hráči, vedení ČBF a novináři. Dvaadvacetiletý Satoranský triumfoval podruhé v kariéře. Nejenže patřil k oporám na loňském mistrovství Evropy, ale na klubové úrovni zažil životní sezonu; byl klíčovým hráčem Sevilly ve španělské lize s průměry 12,1 bodu a 4,8 asistence na zápas, co do užitečnosti pak patřil k nejlepším v celé soutěži. Svými výkony si říká o šanci v NBA, kam ho před dvěma roky draftoval Washington, ale odchovanec USK se ještě rozhodl zůstat v Evropě a přestoupil do Barcelony. Vítečková je dlouhodobě největší hvězdou mezi českými basketbalistkami. O triumf v anketě ji nepřipravilo ani to, že se loni rozhodla vynechat reprezentační sezonu a nestartovala na mistrovství Evropy. Nabrala však síly na nejlepší ročník USK Praha v klubové historii v podobě postupu na závěrečný turnaj Euroligy, přičemž jako kapitánka byla nejlepší Češkou v týmu s průměrem 9,9 bodu na zápas.

Kanoistka Kateřina Hošková se čtvrtým místem postarala o nejlepší český výsledek úvodního finálového dne na Světovém poháru ve vodním slalomu v Seu d Urgell. V neolympijském závodě C1 se exmistryni světa nicméně nepodařilo navázat na druhé příčky z předchozích závodů v Praze a Tacenu. Podruhé v sezoně vyhrála favorizovaná mistryně světa Jessica Foxová z Austrálie.

Ředitel fotbalových Teplic František Hrdlička, který byl od středy v nemocnici po mozkové mrtvici, zemřel. Prvoligový zápas severočeského celku s Českými Budějovicemi byl kvůli tomu odložen a dohrávat se bude nejspíš v příštím týdnu. Sedmapadesátiletý Hrdlička v Teplicích působil od roku 1993. Pod jeho vedením Teplice postoupily do nejvyšší soutěže a zahrály si i evropské poháry.