Do Barcelony jede silná atletická výprava

Šéftrenér české atletické výpravy Tomáš Dvořák, foto: ČTK

Poslední červencový víkend vyrazí více než čtyřicetičlenná česká atletická výprava do Barcelony. Podle aktuálních tabulek by se na nadcházejícím ME měla porvat o pět cenných kovů. Podruhé na velké akci bude stát v čele výpravy v pozici šéftrenéra trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák.

Šéftrenér české atletické výpravy Tomáš Dvořák,  foto: ČTK
V katalánské metropoli budete koučovat téměř padesátičlenný ensemble atletů. Dá se to zvládnout?

"Nebudu na to sám, bude tam hodně osobních trenérů. Každopádně budu bedlivě sledovat naše reprezentanty, ale myslím si, že se to rozhodně zvládnout dá."

Každopádně ten obrovský počet českých limitářů vás asi těší?

"Nejenom mě, ale především samotné závodníky a trenéry. Věřím, že to těší i atletickou veřejnost a všechny, co mají rádi sport."

Souhlasíte s tím, že naše hlavní naděje se budou soustředit do oštěpařského sektoru?

Atleti mířící do Barcelony: oštěpař Petr Frydrych,  překážkář Petr Svoboda,  překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpařka Barbora Špotáková,  foto: ČTK
"S tím musím souhlasit, protože to co předvádí Bára Špotáková a mezi muži svěřenci Jana Železného skýtá pro naši atletiku velké naděje. K nim by se měli připojit Petr Svoboda a Zuzana Hejnová."

Po 14 letech bude na velké akci chybět kvůli zranění Roman Šebrle. Vy se do toho jako jeho bývalý parťák dokážete dobře vcítit, neboť jste sám často bojoval se zdravím, především na OH v Sydney a Aténách.

"Je mi líto, že se Roman nezúčastní soutěží a do jeho pocitů se samozřejmě dokážu vcítit velmi dobře, i když se těch vzpomínek snažím vystříhat. Život vícebojaře je daleko ohroženější než u jiných disciplín, takže se nedá nic dělat - zdraví hraje rozhodující roli."

Jakou očekáváte v Barceloně na olympijském stadionu atmosféru?

"Myslím, že bude skvělá, protože Španělsko je atletická země a Barcelona je úžasné město samo o sobě. Stadion na kopci Montjuic je krásný, navíc má položenou novou dráhu. Věřím, že se dočkáme úspěchů především od našich atletů, navíc evropská atletika jde nahoru, takže výkony budou skvělé. Budou tam i zahraniční diváci a já myslím, že stadion bude praskat ve švech."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio