Atletický šampionát míří podruhé v historii do Německa

Foto: ČTK

Berlín hostí od soboty atletické MS. Pro německou metropoli je to po fotbalovém mondialu další gigantická sportovní akce, vždyť dorazí kolem dvou tisíc reprezentantů z dvou set zemí. Na nezvykle modrém oválu budou obhajovat tituly mistrů světa desetibojař Roman Šebrle a oštěpařka Barbora Špotáková. Šéftrenér české atletické výpravy Václav Fišer je však tentokrát v medailových prognózách opatrnější.

Václav Fišer,  foto: ČTK
Na vrchol letošní atletické sezóny - na MS do Berlína - jede 22 českých reprezentantů. Je to hodně nebo málo, vzhledem k tomu, že se jedná o stejný počet jako na posledním MS v Ósace?

"Určitě jsem si představoval větší výpravu. V loňské olympijské sezóně splnilo letošní kritéria 32 našich atletů, takže můj odhad byl kolem čísla 27, tedy 22 je méně, než jsem očekával."

Uvažovali jste v této souvislosti o nějakých divokých kartách?

"Uvažovali, ale ne v této souvislosti. Nemá cenu naplňovat počty, ale Kuba Holuša zaostal za limitem o dvě setiny, na ME 22letých získal medaili a Michal Balner má jen o cm méně, než Kudlička. Technická kritéria IAAF nám umožňovaly je nominovat, ale my to odmítli, tak jako v posledních letech pokaždé."

Bára Špotáková s maskotem blížícího se berlínského MS,  foto: ČTK
A důvod?

"Důvod je jednoznačný. Atletika je měřitelný sport a to je její půvab. Proto v ní nerozhoduje subjektivní hodnocení."

Máte stejné medailové ambice jako v Ósace, tedy dvě zlaté a jedna stříbrná medaile?

"V Ósace to byl malý medailový zázrak. Byl bych spokojený s jednou medailí, doufám, že uděláme dvě a kdyby se podařily tři, tak to by byl zázrak."

Ve výpravě jsou osvědčené opory Špotáková a Šebrle. Kdo by mohl zazářit ze druhého sledu?

"Letos má skvělou sezónu Jarda Bába, který v pravý čas skočil 233 cm. Podle trenéra leží jeho výkonnost na hranici českého rekordu 236 cm, takže Bába bude jeden z hlavních medailových hráčů. Lucka Škrobáková má výbornou sezónu, získala medaili na HME, na požádání běhá pod 13 sekund. Zuzana Hejnová nedávno překonala národní rekord, takže věřím, že její loňské finálové olympijské umístění letos ještě vylepší. Petr Svoboda byl zraněný, ale teď už mo to zase běhá. Zatím do toho jde zadrženě, protože se bojí, aby si neobnovil zranění, ale až do toho půjde naplno, tak věřím v čas kolem 13,20 - jako běhal loni."

Vnitřní pohled na Olympijský stadion v Berlíně,  foto: ČTK
V naší vpravě prakticky úplně chybí běžci. Čím si vysvětlit přetrvávající trend v české atletice, kdy mají jasně navrch technické disciplíny?

"Není to tak úplně. Poslední sezóny ukázaly, že máme mnoho nadějných juniorů, od sprinterů, kdy krátká štafeta získala stříbro na MEJ ve vynikajícím čase až po Jakuba Žive, který byl na stejném šampionátu druhý na pětce. Navíc Kuba Holuša vybojoval medaili u "22", takže ta nová generace se rýsuje a na příštích OH by mohla hrát příjemnou roli."

Čím se bude letošní šampionát lišit od těch předchozích?

"Jednak samotný olympijský stadion - tam na vás dýchne historie. Jednak je nádherně zrekonstruovaný a potom, když vstoupíte do brány borců a vidíte tam Jesse Owense a další medailisty z OH 1936, tak vás to osloví. Pak se podíváte na balkon, ze kterého řečnil Hitler, to má zvláštní atmosféru. Němci jsou národ, který jezdí po světě za atletikou, takže bude určitě v Berlíně nabitý stadion."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio