Sport

Oštěpařka Barbora Špotáková se vrátila na mezinárodní scénu po mateřské pauze jasným vítězstvím na mítinku Diamantové ligy v Římě. Její nejdelší hod ze druhé série měřil 66,43 metru. Druhou Slovinku Martinu Ratejovou porazila dvojnásobná olympijská šampionka o více než tři metry.

Fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt zrušil plánovaný start na Zlaté tretře v Ostravě. Oznámili to organizátoři s tím, že jako náhradu za trojnásobného světového rekordmana a šestinásobného olympijského vítěze získali Justina Gatlina z USA. Na mítinku 17. června poběží Gatlin závod na 100 metrů, v němž drží časem 9,87 sekundy nejlepší výkon roku.

Čeští volejbalisté porazili ve druhém domácím zápase Světové ligy Koreu 3:2. Stejně jako o den dříve tak sehráli se soupeřem napínavou pětisetovou bitvu. Rozhodující tie-break získali v poměru 15:11. Český tým má z úvodních čtyř zápasů soutěže, do níž se vrátil po 11 letech, bilanci 3:1 na zápasy. Příští týden se utká ve dvou domácích zápasech s Nizozemskem.

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) by se měla finančně podílet na zkvalitnění bezpečnostních opatření na fotbalových stadionech v Česku. Stát bude navíc po FAČR vyžadovat, aby finanční prostředky získané od státu i z prodeje televizních práv asociace výrazně reinvestovala do pomoci klubům, zvláště těm chudším. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec, který dnes navštívil Moravskoslezský kraj.

Tenista Jiří Veselý zkusí napodruhé získat titul na prostějovském challengeru. Dvacetiletý hráč na Czech Open porazil v semifinále nejvýše nasazeného Radka Štěpánka 7:5, 7:6 a oplatil mu loňskou prohru z finále. Soupeřem Veselého v sobotním boji o titul bude Slovák Norbert Gombos, který porazil devatenáctiletého českého hráče Adama Pavláska jednoznačně dvakrát 6:2.

Kolocová se Slukovou si o medaile na ME beachvolejbalistek nezahrají. Ve čtvrtfinále podlehly Švýcarkám Goricanecové s Hüberliovou 1:2 na sety.

Roman Kumpošt obhájil svůj post ve vedení Mezinárodní lyžařské federace. Na kongresu v Barceloně byl první viceprezident českého svazu lyžařů opět zvolen jedním z 16 členů předsednictva FIS. Kumpošt v něm působí od roku 2010.

Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši chystá na příští pátek v rodném Rýmařově slavnostní zakončení své hráčské kariéry. Šestatřicetiletý obránce a bronzový medailista z mistrovství Evropy 2004, který v prosinci skončil kvůli zdravotním problémům, udělá tečku za svou aktivní fotbalovou dráhou benefičním utkáním, v němž se představí i řada jeho dřívějších spoluhráčů z národního týmu.

Návrat Petra Svobody na atletickou dráhu po třech letech se nejspíš opět odkládá. Český rekordman v běhu na 110 metrů překážek chtěl závodit už o minulém víkendu v Třebíči, první start ale vynechal a přesunul ho na Memoriál Josefa Odložila, která se koná v Praze v pondělí 9. června. Kvůli bolavému kolenu bude ale nucen velmi pravděpodobně znovu počkat.

Fleretista Alexander Choupenitch je největší českou nadějí na mistrovství Evropy v šermu. Juniorský vicemistr světa patří do širšího okruhu medailových kandidátů šampionátu ve Štrasburku. Pokud by se dvacetiletému rodákovi z Brna povedlo vystoupit na stupně vítězů, získal by první český cenný kov po 23 letech.