Sport

Tomáš Berdych i Petra Kvitová postoupili na antukovém turnaji v Madridu do čtvrtfinále. Nejlepší česká tenistka už má jistotu, že v dalším kole narazí na světovou jedničku Serenu Williamsovou z USA a stejná výzva zřejmě čeká i Berdycha, pokud domácí obhájce titulu Rafael Nadal dotáhne k výhře duel s Finem Jarkkem Nieminenem. Kvitová vyhrála nad i s Lucií Šafářovou 6:4, 6:3. Berdych zvítězil nad Grigorem Dimitrovem z Bulharska 3:6, 6:3 a 6:2.

Čeští hokejisté budou mít na mistrovství světa v Minsku ostrý start do základní skupiny proti třem silným sokům a své vystoupení zahájí v pátek v derby bývalých federálních partnerů proti Slovensku. Hned úvod skupiny A napoví o vyhlídkách na nasazení týmu Vladimíra Růžičky v případném čtvrtfinále, protože v neděli jej čekají Švédové a hned v pondělí Kanaďané.

Mezi 32 rozhodčími na světovém šampionátu hokejistů v Minsku bude i kvarteto českých sudích. V šestnáctce hlavních arbitrů figurují Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler. Mezi šestnácti čárovými pak nechybí jméno Víta Lederera, jenž si z úterního slavnostního galavečera extraligy odnesl ocenění pro nejlepšího českého rozhodčího sezony 2013/14.

Brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech podstoupil operaci zraněného ramena, které si vykloubil v úvodním semifinále Ligy mistrů proti Atléticu Madrid. Podle klubového webu bude mimo hru osm až deset týdnů.

Čeští fotbaloví reprezentanti zůstali v žebříčku mezinárodní federace FIFA na 36. místě. V čele je dál trojice Španělsko, Německo, Portugalsko, na čtvrté místo se posunula pořadatelská země letošního mistrovství světa Brazílie.

Nejlepším fotbalistou první ligy za duben byl zvolen záložník Ladislav Krejčí ze Sparty Praha. Kouč čerstvého mistra Vítězslav Lavička zase ovládl trenérskou kategorii a svým čtvrtým triumfem v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) dorovnal dosavadního rekordmana Pavla Vrbu.

Nymburští basketbalisté jsou podvanácté za sebou v ligovém finále. Semifinále play off s Opavou rozhodli v nejkratší možné době, po domácím vítězství 86:67 vyhráli sérii 3:0. V této ligové sezoně uspěli ve všech 28 dosavadních zápasech a ve finále budou usilovat o jedenáctý titul v řadě.

David Konečný a Aneta Havlíčková byli v Brně vyhlášeni nejlepšími českými volejbalisty uplynulé sezony. Konečný vystřídal na trůnu jiného univerzála Jana Štokra, který tuto anketu vyhrál loni i předloni, reprezentační kapitánka Havlíčková navázala na svůj triumf z roku 2012.

Hokejový útočník Jakub Klepiš končí ve Lvu Praha. Český účastník Kontinentální ligy oznámil, že se zkušeným reprezentantem pro další sezonu nepočítá.

Útočník Tomáš Vlasák bude po odchodu z Plzně hájit barvy extraligové Slavie, kde hokejově vyrůstal. S vedením Pražanů uzavřel trojnásobný mistr světa podle informací klubového webu roční kontrakt. Vlasák hrál za Slavii naposledy v sezoně 2006/07, do mateřského klubu se vrací po sedmi letech.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala Baník Ostrava a pražskou Spartu pokutou 40 tisíc korun za chování diváků v 26. ligovém kole. Komise rovněž zahájila řízení s Teplicemi a se Spartou kvůli výtržnostem v sobotním utkání na Stínadlech.

České fotbalistky remizovaly v Uherském Hradišti v utkání kvalifikace mistrovství světa s Rumunskem 0:0 a zopakovaly tak výsledek z prvního vzájemného duelu na soupeřově půdě.