Sport

Hokejisté Lva Praha zvítězili v úvodním finálovém duelu na ledě Metallurgu Magnitogorsk 3:0. Pražané si vypracovali slibný náskok již v první polovině zápasu; skóre otevřel při přesilovce bek Martin Ševc, druhý gól přidal Petr Vrána. V závěru potvrdil výhru Justin Azevedo. Čisté konto vychytal Petri Vehanen.

Hokejisté Zlína porazili v prvním finále play off extraligy Kometu Brno 3:0 a v sérii hrané na čtyři vítězství vedou 1:0. Domácí o své výhře rozhodli již v první třetině, ve které si vypracovali dvoubrankové vedení. Gólman Libor Kašík udržel podruhé v play off čisté konto. Série bude pokračovat dnes opět ve Zlíně.

Čeští hokejisté se v posledním domácím utkání před mistrovstvím světa v Minsku a zároveň v celé sezoně rozloučili výhrou nad Norskem 5:1 a zatím procházejí přípravnou sérií Euro Hockey Challenge bez ztráty bodů. Kádr staronového reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky plný nováčků či hráčů bez větších zkušeností v národním týmu má ze dvou utkání v Děčíně s Dány a dalších dvou klání v Havlíčkově Brodu skóre 17:3. Růžička ale upozorňuje, že těžší prověrky teprve přijdou.

Fotbalisté Plzně udělali první krok k postupu do finále Poháru České pošty, když v úvodním semifinále doma porazili Zbrojovku Brno 2:0. Viktorii poslal do vedení už ve 2. minutě Tecl, od 44. minuty pak dohrávalo Brno bez vyloučeného Keresteše. Přesilovku využil v závěru střídající Ďuriš a ještě vylepšil pozici do odvety, která se bude hrát 1. května.

Lucie Šafářová rozehraje ostravské semifinále tenisového Fed Cupu s obhájkyněmi titulu Italkami. Česká dvojka nastoupí v sobotu od 13:00 v ČEZ areně proti Saře Erraniové, po nich budou hrát Petra Kvitová s Camilou Giorgiovou. Rozhodl o tom dnešní los z velikonočních vajíček na Nové radnici. V neděli by měly od 12:00 začít hrát týmové jedničky Kvitová s Erraniovou a po nich podle stavu Šafářová s Giorgiovou. Do čtyřhry jsou nahlášeny Klára Zakopalová s Andreou Hlaváčkovou a Roberta Vinciová s Karin Knappovou. Kapitáni ale mají možnost nominace do dvouher i čtyřhry podle potřeby změnit. Tenistky se s Italkami utkají již počtvrté za posledních pět let.

Českou tenistku Karolínu Plíškovou dělí na turnaji WTA v Kuala Lumpuru dvě vítězství od obhajoby loňského titulu. Třetí nasazená hráčka i ve třetím vzájemném zápase porazila Caglu Büyükakcayovou z Turecka a po výhře 6:4, 6:4 postoupila do semifinále.

Z širšího kádru hokejové reprezentace připravující se na mistrovství světa vyřadil trenér Vladimír Růžička po pátečnímm tréninku v pražském Edenu čtyři hráče a zraněného Ondřeje Romana. Spolu s ním v kádru končí obránce Michal Gulaši a útočníci Petr Pohl, Tomáš Vincour a Vladimír Svačina. Nově se do přípravy na šampionát v Minsku zapojilo trio hráčů pražské Sparty - útočníci Tomáš Rolinek, Jan Buchtele a obránce Jakub Krejčík.

Obránce hokejové reprezentační dvacítky Michal Plutnar bude od příští sezony hrát za Liberec. Dvacetiletý havlíčkobrodský odchovanec už v Liberci působil v ročníku 2010/11 v mládežnických výběrech, další tři roky pak strávil v týmu zámořské juniorské soutěže WHL Tri-City Americans. Loni v září absolvoval kemp Detroitu, ale smlouvu v NHL nezískal.