Sport:

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy třikrát prohráli a turnaj pro ně skončil hned po základní skupině. Po porážkách s Bulharskem a Ruskem svěřenci nizozemského trenéra Stewarta Bernarda nestačili v Gdyni ani na Německo, kterému podlehli 0:3 po setech 13:25, 23:25 a 20:25.

Jubilejní 100. ročník veslařských Primátorek ovládla podle očekávání osma Dukly Praha, která získala 34. vítězství za sebou. Skifařské závody v Praze na Vltavě vyhráli favorizovaní Ondřej Synek a Miroslava Knapková.

Trenér Miloš Říha musel ve své premiéře na lavičce hokejistů Omsku v KHL skousnout debakl od Chanty Mansijsku. Avangard podlehl Jugře doma 2:6 a připsal si čtvrtou porážku za sebou.

Fotbalisté Ostravy se v 9. kole první ligy postarali o překvapení, když na domácím hřišti porazili favorizovaný Liberec 3:0. O výhře rozhodl svým prvním ligovým gólem v kariéře David Petrus, ještě do pauzy si hosté srazili do vlastní sítě standardní situaci Daniela Holzera a skóre v závěru pečetil Vojtěch Engelmann.

Český hokejový brankář Tomáš Vokoun bude nespecifikovanou dobu chybět Pittsburghu, protože má krevní sraženinu v oblasti pánve a bude ještě několik dnů pobývat v nemocnici. Sedmatřicetiletý dvojnásobný mistr světa v sobotu opustil trénink Penguins Consol Energy Center poté, co si stěžoval na problémy se stehnem. Na ošetřovně mu lékaři našli krevní sraženinu a Vokoun skončil v nemocnici.

Český hokejový útočník Patrik Eliáš se podílel gólem a asistencí na vítězství New Jersey v sobotním přípravném utkání na nový ročník NHL v Brooklynu nad New Yorkem Islanders 3:0. Dvěma přihrávkami pomohl k výhře Edmontonu nad Vancouverem Aleš Hemský a při vítězství St. Louis nad Dallasem 3:2 v prodloužení zaznamenali asistenci Dmitrij Jaškin, Roman Polák a Vladimír Sobotka.

Tenistka Lucie Šafářová se udržela po přesunu ze Severní Ameriky do Asie na vítězné vlně. Týden po triumfu v Québecu vstoupila česká fedcupová reprezentantka úspěšně do turnaje v Tokiu, kde v prvním kole porazila Slovinku Polonu Hercogovou.

Fotbalisté Plzně hráli v utkání 9. ligového kola s Duklou Praha 0:0. Obhájce titulu v nejvyšší soutěži podruhé za sebou remizoval a na vedoucí Spartu Praha ztrácí už čtyři body. Západočeši byli v sobotním duelu aktivnější, brankáře Radu ale nepřekonali. Nováčkovi Pospíšilovi zkazila radost tyč. Dukla popáté za sebou neprohrála a zůstává šestá.

Hokejisté Lva Praha vyhráli i třetí domácí zápas v nové sezoně Kontinentální ligy, úřadujícího šampiona soutěže Dynamo Moskva porazili 2:1. Zápas sledovalo 6746 diváků, což je nejvyšší dosavadní klubová návštěva v sezoně.

Stáj Omega Pharma-QuickStep českého miliardáře Zdeňka Bakaly obhájila na MS v silniční cyklistice ve Florencii prvenství v časovce družstev.

Autor: Jan Charvát