Sport

Český čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba historické zlato na mistrovství světa rychlostních kanoistů na olympijském kilometru nezískal. Ve finále v Duisburgu bronzová posádka z olympijských her v Londýně prohrála s ruským kvartetem Vitalij Jurčenko, Vasilij Pogreban, Anton Vasiljev a Oleg Žestkov. Třetí skončili olympijští vítězové z Austrálie.

Čeští deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák mají z mistrovství světa v Duisburgu druhou medaili. Po sobotním bronzu na olympijském kilometru byli v neděli třetí také na pětistovce. Vyhráli Rusové Viktor Melanťjev, Ivan Štyl, druzí skončili mistři světa z kilometru Henrik Vasbányai a Róbert Mike z Maďarska.

Český motocyklista Jakub Kornfeil obsadil v Grand Prix Velké Británie v Moto3 deváté místo. Pro šesté vítězství v sezoně si v Silverstoneu dojel Španěl Luis Salom a zvýšil náskok v čele průběžného pořadí mistrovství světa.

Fotbalisté Frýdku-Místku podruhé v sezoně Národní ligy ztratili body. V 6. kole druhé nejvyšší soutěže remizovali 2:2 na hřišti Žižkova, přestože vedli o dva góly. Mohou tak přijít o vedení v tabulce, pokud Karviná doma porazí Most.

Bikeři Kateřina Nash, Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink a Jan Nesvadba vypadli ve sprinterském závodu na mistrovství světa v Pietermaritzburgu v osmifinále. Zlatou medaili z loňska obhájila v JAR Švédka Alexandra Engenová, novým mužským šampionem je Australan Paul van der Ploeg.

Skifař Ondřej Synek se podruhé v kariéře stal mistrem světa ve veslování. Třicetiletý závodník pražské Dukly suverénně ovládl šampionát v korejském Čchungdžu a navázal tak na triumf z roku 2010 z Nového Zélandu. Jeho reprezentační kolegyně Miroslava Knapková získala bronz. Loňská olympijská vítězka z Londýna na skifu a obhájkyně zlata z předešlého MS nestačila na Kim Crowovou z Austrálie a Emmu Twiggovou z Nového Zélandu.

Neporažený zůstal Michal Šlesingr na mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích, které o víkendu hostil východočeský Letohrad. Třicetiletý biatlonista po triumfu v rychlostním závodě zvítězil i v sobotním nočním supersprintu a nejlepší byl také ve stíhacím závodu.Nejtěžší cestu za prvenstvím měl Šlesingr právě ve stíhačce. Po položkách vleže suverénně vedl, ale vestoje nejprve minul tři terče a pak ještě dva. A najednou měl v patách Ondřeje Moravce, kterému naopak nevyšel úvod závodu, a Jevgenije Ževlakova z Ruska. Moravec však v závěrečné položce chyboval dvakrát a Ževlakov dokonce čtyřikrát.

Kdyby Janu Mickovi někdo před letošní sezonou prozradil, že bude mít ze dvou vrcholných plaveckých akcí šest medaili, poklepal by si na čelo. Osmnáctiletý kraulař se nejprve v Poznani stal dvojnásobným juniorským mistrem Evropy a přidal stříbro, v neděli se vrátil ze světového šampionátu stejné věkové kategorie v Dubaji s dvěma stříbry a jedním bronzem. Takový talent české plavání nikdy v historii nemělo. Micka na sebe loni upozornil tím, že překonal 34 let starý český rekord Daniela Machka na 1500 metrů, který měl hodnotu 15:28,19 minuty. Ve finále závodu v Dubaji dohmátl Micka v času 15:08,43 a vlastní letošní maximum vylepšil o dalších více než pět sekund.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký ovládl potřetí v kariéře Barum rallye Zlín a upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství Evropy. Druhého v pořadí Václava Pecha porazil s vozem Škoda Fabia S2000 o více než minutu, třetí skončil Jaromír Tarabus.

Robert Kufa a Jan Hadrava mají první titul z mistrovství republiky v plážovém volejbalu. Ve finále ve Slavkově porazili 2:1 na sety devětatřicetiletého obhájce prvenství Přemysla Kubalu, který letos hrál s novým partnerem Janem Dumkem. Třetí místo obsadili Martin Tichý s Pavlem Rotreklem.

Čeští hokejisté prohráli na Českých hrách v Pardubicích se Švédskem 0:3 a zůstávají bez bodu. Svěřenci Aloise Hadamczika inkasovali dvakrát v úvodní části v oslabení, v obou případech se zapsal mezi střelce Per Aslund. Třetí gól přidal v závěru při power play Niklas Persson. O únik z posledního místa budou hrát Češi v neděli s Ruskem a potřebují k tomu výhru v základní hrací době.

Fotbalisté Sparty v 7. kole první ligy porazili doma tradičního rivala Baník Ostrava 4:1. Po šesté výhře v sezoně se dostali na první místo tabulky o tři body před Plzeň. Výhru Spartě vystřelil dvěma góly Josef Hušbauer, vítězný gól dal ale Costa, který napravil vlastní branku z první půle. Skóre uzavřel Konaté, pro něhož to byl stejně jako pro Costu první zásah v české lize. Na tři trefy domácích nahrával Dočkal.

Český judista Lukáš Krpálek získal na mistrovství světa v Riu de Janeiro stejně jako před dvěma lety v Paříži bronzovou medaili. Dvaadvacetiletý jihlavský rodák vyhrál v soutěži ve váze do 100 kg čtyři z pěti soubojů, o 3. místo zdolal Japonce Takašiho Ona.

Druhé místo obsadil koulař Ladislav Prášil na tradičním atletickém mítinku ISTAF v Berlíně. Týden po vítězství ve Varšavě, kde překonal hranici 21 metrů, v neděli výkonem 20,79 metru nestačil jen na dvojnásobného mistra světa Davida Storla. Německý vrhač porazil pátého koulaře z nedávného šampionátu v Moskvě o 12 centimetrů.

Autor: Jan Charvát