Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych si na turnaji v Římě o titul nezahraje. Šestý hráč světa v dnešním semifinále prohrál s obhájcem titulu Rafaelem Nadalem 2:6, 4:6 a španělskému soupeři podlehl ve třináctém utkání za sebou.

Fotbalisté Jablonce vyhráli Pohár České pošty. Severočeši porazili v Chomutově Mladou Boleslav 5:4 v penaltovém rozstřelu, v normální hrací době skončil finálový zápas 2:2. Baumit získal trofej podruhé v historii a navázal na rok 1998. Čeká ho start v třetím předkole Evropské ligy. Jablonec poslal do vedení Roman Hubník, do poločasu otočili skóre Ondřej Zahustel s Janem Chramostou. Šest minut před koncem vyrovnal střídající Jan Kopic, který také proměnil rozhodující penaltu.

Čeští biatlonisté už začali s kondiční přípravou a s laděním techniky střelby na nadcházející olympijskou sezonu. V pátek večer si ale dali pauzu, vyslyšeli nápad Michala Šlesingra a zkusili si adrenalinový zážitek - v pražských Letňanech se ve Skydive aréně vznášeli na vzduchovém polštáři.

Pětačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová si díky vítězství ve třetím nominačním závodu vodních slalomářů na kanálu v Praze-Troji zajistila místo v české reprezentaci i pro letošní sezonu. Totéž se podařilo už před posledním nedělním závodem také deblkanoistům Jonáši Kašparovi s Markem Šindlerem.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák vyhráli v druhém dílu Světového poháru v Račicích závod na 1000 metrů. Pátá posádka z olympijských her v Londýně porazila o více než sekundu německou dvojici Ronald Verch, Sebastian Hennig. Třetí skončili další Němci Peter Kretschmer a Kurt Kuschela, loňští olympijští vítězové.

Sedmnáct lidí zadrželi policisté v Chomutově po pátečním finále fotbalového Poháru České pošty. Tři fanoušci jsou podezřelí ze spáchání trestného činu, ostatní pravděpodobně čeká přestupkové řízení kvůli narušování veřejného pořádku. Řekla to mluvčí policie Alena Bartošová. Příznivci vítězného Jablonce i poražené Mladé Boleslavi při zápase ničili zařízení stadionu, výše škod zatím není známa.

Český cyklista Leopold König obsadil osmé místo v časovce, která byla šestou etapou závodu Kolem Kalifornie. Na vítězného Američana Tejaye Van Garderena, který si upevnil vedení v průběžném pořadí, ztratil na dvaatřicetikilometrové kopcovité trati minutu a 43 sekund.

Atletka Zuzana Hejnová zvítězila na druhém mítinku Diamantové ligy v Šanghaji v běhu na 400 metrů překážek v nejlepším světovém výkonu roku 53,79 sekundy. Naopak zklamání zažil mistr Evropy na čtvrtce Pavel Maslák, jenž byl diskvalifikován za předčasný start.

Dvě vítězství vybojovali čeští reprezentanti v prvním finálovém bloku Světového poháru rychlostních kanoistů v Račicích. Na kilometrové trati triumfoval bronzový olympijský čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, zvítězili také deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák.

Kladivář Lukáš Melich hodil na atletické extralize družstev v Kladně 79,19 metru. O 19 centimetrů tak závodník pražské Dukly vylepšil vlastní nejlepší letošní výkon na světě z mítinku v Tokiu.

Hokejový brankář Lukáš Mensator už nebude hrát za extraligové Karlovy Vary. Se západočeským klubem se osmadvacetiletý gólman, který v roce 2009 vychytal Energii mistrovský titul, nedohodl na snížení platu a agent mu hledá nové angažmá.

Tenistku Lucii Šafářovou už dělí jen jedna výhra od obhajoby titulu na turnaji kategorie ITF Sparta Prague Open. Druhá nasazená na antuce v pražské Stromovce porazila Slovenku Janu Čepelovou 6:0, 7:5 a zahraje si v neděli od 11:00 finále. V posledním duelu bude soupeřkou pětadvacetileté Šafářové buď Irina Falconiová z USA, nebo Rumunka Alexandra Cadantuová.

Bývalý hokejový reprezentant Michal Broš bude po odchodu ze Sparty hrát první ligu za Mladou Boleslav. Středočeský klub o angažování sedmatřicetiletého útočníka informoval v tiskové zprávě.

Autor: Jan Charvát