Zlato a bronz pro české barvy

Barbora Špotáková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jednou už to tady bylo, minulou sobotu, kdy po bronzu střelkyně Adély Sýkorové následovala zlatá medaile skifařky Miroslavy Knapkové. Ve čtvrtek do bronzem načal čtyřkajak a završilo zlatem oštěpařka Barbora Špotáková, která tak v Londýně obhájila olympijské prvenství z Pekingu. Přitom to udělala způsobem, který nikoho nenechal na pochybách, kdo že to je v hodu oštěpem nejlepší.

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Barbora Špotáková si v oštěpařském sektoru počínala zcela suverénně. Zatímco před čtyřmi lety o vítězství nad Ruskou Marií Abakumovovou rozhodla až posledním pokusem, tentokrát vedla od prvního hodu na vzdálenost 66 metrů a 90 centimetrů. I tento hod by stačil na vítězství, stejně jako všechny další tři měřené pokusy české atletky. Ten nejdelší předvedla světová rekordmanka ve čtvrté sérii - 69 metrů 55 centimetrů. V té době už v soutěži nepokračovala Maria Abakumovová, která se výkonem pod 60 metrů nedostala ani do užšího finále. Před olympiádou o ní nebylo moc slyšet a v Londýně se v plné nahotě ukázalo, proč. Výbušnost a nadmíra energie z ní jen sršela, ale zjevně si s tím neuměla poradit. Někde tam něco skřípe...

Ale zpět k Barboře Špotákové, která své soupeřky zdolala o více než 4 metry. Zbývající medaile získaly německé oštěpařky Christina Obergföllová a Linda Stahlová. Česká atletka přiznala, že obhajovat prvenství bylo hodně těžké, ale ne po sportovní stránce:

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
"Závod sám o sobě byl určitě jednodušší. Když přijdete na stadion, hodíte dobrý výkon a oni neházejí, tak je to jednodušší. Ale rozhodně obhajoba je těžší v tom, že na vás tlačí média, všichni ostatní lidi, to je tlak jako blázen. A celý rok, v tom je to horší, že příprava není tak v klidu, jako když to získáte poprvé. Všichni to na té mysli mají, všem to tam zvoní, že by to mohlo být, takže v tom je těžší to ustát. Snažím se vždycky přemýšlet pozitivně, takže jsem si říkala ne, že na mě tlačí hodně lidí, ale kolik lidí mi asi tak fandí. Vím jednotlivé hospůdky po celé republice, kde sedí lidi, které znám, a říkám si, že to snad ani nemůže mít nikdo jiný. To je obrovské plus po mě, takže z toho já jsem těžila a věřím, že se tam dneska slaví."

Barbora Špotáková byla po závodu trochu překvapená, jak snadno zvítězila. K absolutní spokojenosti jí ale chybělo přesně 45 centimetrů:

"Spokojenost je, že jsem to zvládla, i když mi třeba tak neběžely nohy jako v kvalifikaci. Chtěla jsem, ať to začíná sedmičkou, to bohužel nevyšlo, ale myslím, že ten výkon je hodný toho vyhrát s ním olympiádu. Nevěřila jsem, že to bude až takhle relativně jednoduché, že holky nebudou házet nějaké velké metry, takže to je pro mě trochu překvapení."

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Výkon české zlaté medailistky však ocenil její trenér Jan Železný, který přesně na den před dvaceti lety získal svou první zlatou medaili za olympiádě v Barceloně:

"Super. 69,55 - vyhrála o třídu, a to je důležité. Všem tady ukázala, že je jasná jednička. Vyhrála tady o čtyři metry, tak to je obrovský rozdíl."

A ještě jedna medailová nadílka ve čtvrtek přišla na české konto - čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba vybojoval bronzovou medaili na trati 1000 metrů. Daniel Havel popsal průběh finálového závodu:

"Věděli jsme, že když nám to sedne, tak na medaili určitě pojedeme. Už na rozjetí se nám jelo výborně a naštěstí se to povedlo přenést i do závodu, i když start nebyl úplně ideální. Dokázali jsme ale jet tu svoji 'lajnu' a postupně je dojíždět, takže to bylo špičkové. By to určitě jeden z nejhezčích závodů v mém životě."

Zleva Daniel Havel,  Lukáš Trefil,  Josef Dostál a Jan Štěrba,  foto: ČTK
Jan Štěrba cítil v cíli satisfakci. Kvůli obvinění z dopingu totiž dlouho nevěděl, zda bude moci závodit:

"Zažili jsme v poslední době hrozně nepříjemné situace a bohužel jsem do toho uvrhl posádku já svojí chybou. Jsem rád, že jsem to sám zvládl, vrátil jsem se k posádce a vybojovali jsme společně tuto medaili. Takže jsme hrozně rádi."

V rychlostní kanoistice získali čeští reprezentanti olympijskou medaili po šestnácti letech. Naposledy pod pěti kruhy uspěl Martin Doktor v Atlantě, kde dvakrát vyhrál. Češi tak měli v Londýně po čtvrtečních zápoleních osm medailí a už teď se jim podařilo překonat šest cenných kovů z předešlých her v Pekingu.

klíčové slovo:
spustit audio