Sport

Atletka Věra Cechlová se po devíti letech dočkala olympijské medaile. Diskařka převzala z rukou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala v Praze bronzový kov z her v Aténách v roce 2004, který jí připadl po loňské dodatečné diskvalifikaci Bělorusky Iriny Jatčenkové.

Čeští brokoví střelci nezískali poprvé po třech letech na mistrovství Evropy seniorskou medaili v disciplíně trap. V německém Suhlu byl nejlepší na sedmém místě Jiří Lipták, jemuž unikla účast v semifinále v rozstřelu šesti soupeřů o tři postupová místa. Titul získal Chorvat Josip Glasnovič, který s kolegy ovládl i týmovou soutěž.

Tenistka Petra Kvitová bude mít nového kondičního trenéra. Po grandslamovém US Open začne s výhledem na novou sezonu pracovat na fyzičce s Markem Všetíčkem, který nahradí Slováka Kristiána Bajzu. ČTK informaci, kterou jako první přinesl server aktuálně.cz, potvrdil mluvčí hráčky Karel Tejkal.

Trenér hokejistů Slavie Vladimír Růžička podepsal s vedením pražského klubu novou tříletou smlouvu. Nadále bude zastávat i pozici sportovního manažera. Slavia o tom informovala na svém webu. Padesátiletý mistr světa a kapitán olympijských vítězů z Nagana vede Slavii už od roku 2000, s týmem získal dva extraligové tituly. Jako reprezentační kouč vyhrál dvakrát mistrovství světa.

Martina Moravčíková zlepšila na plaveckém mistrovství světa v Barceloně český rekord na 200 metrů prsa. Časem 2:28,35 o dvě setiny sekundy překonala výkon Petry Chocové z roku 2009, avšak k postupu do semifinále jí ani nové národní maximum nestačilo. Skončila osmnáctá, 23 setin za postupovou šestnáctou pozicí. V rozplavbách se vedle Moravčíkové představila ještě kraulařka Sabina Dostálová. Ta zvládla stometrovou trať za 58,39 sekundy a obsadila 51. místo s více než třívteřinovou ztrátou na postup.

Petra Kvitová postoupila na tenisovém turnaji v americkém Carlsbadu do čtvrtfinále. V druhém kole porazila třetí nasazená hráčka 6:1 a 6:2 devatenáctiletou Britku Lauru Robsonovou, která ji letos vyřadila na Australian Open.

Radek Štěpánek vyřadil na tenisovém turnaji ve Washingtonu Francouze Michaela Llodru a postoupil do třetího kola. Sedmnáctého nasazeného hráče porazil jednoznačně 6:2, 6:1 a ve vzájemné bilanci si připsal šesté vítězství ze sedmi zápasů.

I světové špičky budou k vidění na mistrovství České republiky ve skocích do vody z extrémní výšky, které tuto sobotu tradičně hostí lom v Hříměždicích na Příbramsku. Exhibičně se bude poprvé skákat z 27 metrů a své umění předvede mimo jiné český propagátor adrenalinového sportu Michal Navrátil, který při premiéře této nové disciplíny na mistrovství světa obsadil ve středu v Barceloně čtvrté místo.

Diskařka Věra Cechlová převzala bronzovou olympijskou medaili z Atén 2004, která jí připadla po dodatečné diskvalifikaci Bělorusky Jatčenkové.

Autor: Jan Charvát