Sport

Lukáš Rosol zahájí cestu tenistů za obhajobou titulu v Davisově poháru. Česká dvojka se při své premiéře v ostrém soutěžním utkání střetne v úvodní páteční dvouhře prvního kola proti Švýcarsku od 13:00 se Stanislasem Wawrinkou. K druhému duelu v Ženevě pak nastoupí Tomáš Berdych a Henri Laaksonen. O pořadí zápasů rozhodl los.

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová vstoupila úspěšně do turnaje v Paříži, kde startuje po svém brzkém vyřazení z Australian Open díky volné kartě od pořadatelů. Vítězka tohoto turnaje z roku 2011 porazila v druhém kole 7:6 a 6:3 Stefanii Vögeleovou ze Švýcarska a postoupila do čtvrtfinále. Na úvod uspěla i Lucie Šafářová. Šestá nasazená hráčka otočila zápas s Lourdes Domínguezovou ze Španělska a porazila ji 2:6, 6:1 a 6:1.

Hokejisté Lva Praha porazili v utkání Kontinentální ligy Viťaz Čechov 5:2. Poslední domácí vystoupení v základní části soutěže zvládli Pražané úspěšně především díky povedené třetí třetině, kterou vyhráli 4:1. Další zápas čeká svěřence kouče Václava Sýkory v neděli, kdy se představí na ledě bratislavského Slovanu. Lev zůstal na devátém místě Západní konference.

Třetí prohru za sebou utrpěli basketbalisté Nymburka v Evropském poháru. Středočeši podlehli na palubovce VEF Riga 59:81 a jsou na pokraji vyřazení z osmifinálové skupiny, kde jsou nyní na posledním místě s bilancí jedné výhry a tří porážek. Nymburk musí 12. února doma porazit Bilbao a pak ještě zvítězit na půdě dalšího španělského celku Valencie, aby ještě mohl pomýšlet na postup.

V Harrachově finišují přípravy na víkendové závody Světového poháru v letech na lyžích. Klání, které má být generálkou na mistrovství světa v příští sezoně, ale ohrožuje vrtkavé počasí, zejména vítr. Favoritem bude při neúčasti nejlepších Norů vedoucí muž SP Gregor Schlierenzauer z Rakouska, domácích skokanů bude na startu osm. Harrachovské závody začnou v pátek v 18:00 kvalifikací. První závod v sobotu má start naplánovaný na 16:00, nedělní druhý závod by měl začít ve 14:00.

Víkendové zranění Kryštofa Krýzla z Kitzbühelu je vážnější, než se zprvu zdálo. Český lyžař si při sobotním tréninku pohmoždil kotník, ale rozhodl se, že pojede i nedělní slalom. Magnetická rezonance však v tomto týdnu odhalila natržený vaz, který vážně ohrožuje Krýzlův start na blížícím se mistrovství světa ve Schladmingu. Krýzl v sobotu zachytil lyží o branku, a přestože kritickou situaci ustál a ani neupadl, ublížil si.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková s největší pravděpodobností nebude ze zdravotních důvodů startovat na únorovém mistrovství světa ve víceboji v Hamaru. Dvojnásobná olympijská šampionka má již několik týdnů problémy se zády, a přestože se její stav lepší, kouč Petr Novák je rozhodnutý, že nebude riskovat zhoršení problémů při náročném programu šampionátu a následné možné komplikace v závěru sezony.

Hokejový útočník Radek Dvořák bude působit ve švýcarské lize v dresu Davosu. Pětatřicetiletý trojnásobný mistr světa hrál naposledy v zámořské NHL za Dallas, v této sezoně ale do soutěžních zápasů nezasáhl. Dvořákovo nové angažmá potvrdil webu hokej.cz jeho zástupce Vladimír Vůjtek mladší.

Novou posilou libereckých fotbalistů je slovenský levý obránce Michal Janec. Dvacetiletý hráč přišel ze Žiliny a s úřadujícím českým mistrem podepsal dvouletou smlouvu.