Ze sportu

Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru Martina Sáblíková se v prosinci představí na premiérovém akademickém mistrovství světa v rychlobruslení v Zakopaném. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka bude největší hvězdou akce, která se uskuteční od 18. do 22. prosince. České rychlobruslení budou v Polsku zastupovat i Pavel Kulma a Zdeněk Haselberger.

Fin Esapekka Lappi se stal novým jezdcem továrního týmu Škoda Motorsport, ve kterém nahradí svého krajana Juho Hänninena. V mladoboleslavském týmu bude pokračovat Jan Kopecký, jenž bude v příštím roce startovat ve vybraných závodech mistrovství Evropy. Lappiho prioritou bude účast v několika soutěžích světového šampionátu.

Zdravotní peripetie sjezdaře Ondřeje Banka nekončí. Český lyžař si ve středečním druhém tréninku na sjezd Světového poháru v Beaver Creeku vykloubil rameno, dnes ho čeká operace a poté zhruba měsíční závodní pauza. Bank v telefonickém rozhovoru pro ČTK upřesnil prvotní informace, že dnešní vyšetření ve Vailu prokázalo poškození vazů.

Hokejisté Lva Praha zvítězili v KHL v Novokuzněcku 3:2 a po středeční prohře v Novosibirsku si připsali první úspěch na třízápasovém turné na Sibiři. Zakončí jej v neděli v Chabarovsku, kde se hraje už od 7:00 SEČ a oproti Praze je tam desetihodinový časový posun.

Fotbalisté Jihlavy se v prvním utkání osmifinále Poháru České pošty rozešli s pražskou Spartou remízou 1:1. Jihlava měla na dosah první vítězství v soutěžním utkání s letenským týmem, ale před vlastními diváky zahodila několik velkých šancí a nakonec musela vzít zavděk nerozhodným výsledkem. Stejně skončil i vzájemný ligový zápas letos v říjnu. Pohárová odveta se uskuteční až na jaře v Praze.

Tenistka Petra Kvitová neobhájí loňské prvenství v anketě Sportovec roku a v desítce nominovaných, kterou ve čtvrtek zveřejnil Klub sportovních novinářů, chybí i trojnásobná vítězka rychlobruslařka Martina Sáblíková. Vstupenkou na pódium při galavečeru 19. prosince byly především zlaté a stříbrné olympijské medaile. Bronz z Londýna už byl v letošní konkurenci málo a nominaci vynesl jen čtyřkajaku v kategorii družstev. Ve druhém kole hlasování se budou o vítězství ucházet Tomáš Berdych, Petr Čech, Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, Vavřinec Hradilek, Jaromír Jágr, Miroslava Knapková, Jaroslav Kulhavý, David Svoboda, Ondřej Synek a Barbora Špotáková.

Autor: Jan Charvát